[Nummer 38]
Verslag van de grondvergadering van de Stichting Jacob Campo Weyerman, op 9 januari 1980
Aanwezigen: Peter Altena, Erik de Blauw (vz), Anton Bossers, Ben Broos, Ton Broos, Marja Geesink, Camiel Hamans, André Hanou (secr.), Willem Hendrikx, Bernt Luger, Willard Mans, Gérardine Maréchal, Adèle Nieuweboer (secr. publ.) Maurits ter Kuile, Gees van der Plaat, Barbara Sierman (penningm.), Hanna Stouten, Berry Tunderman en Frans Wetzels.
Afwezig met kennisgeving: Karel Bostoen, Peter Morel.
1. De voorzitter op te 11.00 de vergadering in het Instituut voor Neerlandistiek te Amsterdam en heet de aanwezigen welkom. Aan de agenda worden als punten toegevoegd een verslag van de secretaris publiciteit, de observaties van de bestuursleden, en een pauze waarin koffie gedronken kan worden.
2. Bij het punt mededelingen wordt vastgesteld dat bij de agendapunten 6, 9 en 12, waar gestemd moet worden, alleen door leden aan de stemming deelgenomen kan worden. Vrienden evenwel kunnen luidruchtig blijk geven van in- of ontstemming. Tevens geeft de voorzitter te kennen dat de lezing van de heer Morel wegens diens ziekte moet vervallen.
Een voorstellingsronde wordt ingelast.
3. Voorgelezen wordt de Rotterdamsche Hermes no. 5 van 27 september 1721, bij monde van mevrouw Nieuweboer.
4. Het verslag van de expeditievergadering van 30 augustus 1979 te Livorno, Italië wordt gelezen en gearresteerd.
5. Hierop geeft de voorzitter zijn verslag, luidende ‘Sinds de vorige grondvergadering van de Stichting JCW, die plaatsvond op zaterdag 13 januari van het afgelopen jaar, is er m.b.t. Weyerman en de Stichting weer vrij veel gebeurde. Het aantal leden en vrienden van de Stichting werd sinds die dag gestadig groter we gingen van 67 naar 91 leden en vrienden. Een flinke toename - ondanks dat we twee wanbetalende vrienden de vriendschap moesten opzeggen - die de verwachting alleszins rechtvaardigt dat we ruim voor de expeditievergadering in augustus het magische getal 100 passeren. Ook andere getallen laten een nog steeds forse toenemende belangstelling voor het leven en werk van Weyerman zien. Er werden maar leifst 13 Mededelingen van de Stichting JCW uitgebracht, met daarin bijdragen van vele leden en vrienden. Exemplaren van originele Weyerman-uitgaven brachten op veilingen en bij antiquariaten aanzienlijk meer op in vergelijking met één of twee jaar geleden, hetgeen voor vele JCW-vrienden echter niet zo'n gunstige ontwikkeling is. Er verschenen dit jaar twee heuse Weyerman-uitgaven: in februari drie toneelstukken die nog niet eerder gepubliceerd werden, en in mei na enige vertraging twintig tijdschriftafleveringen die voor het laatst 250 jaar geleden werden uitgebracht.
In de loop van het jaar kreeg het Archief van de Stichting een flinke omvang; momenteel bevat het zo'n 250 stukken en gelukkig zijn dat lang niet allemaal briefjes van en aan het bestuur, doch ook tientallen geschonken of aangekochte boeken, foto's en fotokopieën van werk van en over Weyerman. Berichten over aanwezigheid van Weyerman-materiaal bereikten ons van vele plaatsen in binnenen buitenland: van Kaapstad tot New York en van Maastricht en Den Bosch tot Haarlem en Utrechte. Ontdekkingen die zeker de aandacht verdienen waren: in april in Göttingen een Duitse vertaling/bewerking van Franciscus Lievens Kerstemans Weyermanbiografie en in dezelfde maand in Kassel de beschrijvingen van tot nu toe onbekende schilderijen van Weyerman. De JCW-ontdekking van het jaar en wellicht van de eeuw werd gedaan in juni, toen tijdens een Belgiëreis nogal wat bijzonder Weyermanmateriaal werd gevonden in Gent en Brussel. We mogen