Signaleringen van JCW-vermmelding
Kruithof. - Jacques Kruithof. Het oog van de meester. Drie essays over literatuur op school. Uitgeverij BZZTôH, 's-Gravenhage 1979. Op pagina 103 noemt Kruithof Jacob Campo Weijerman als een buitenbeentje uit de subliteratuur die hij in een les over oudere teksten ‘het volle pond’ zou geven, terwijl hij Vondel en Bilderdijk niet zou bespreken.
(H.M. de Blauw, 2/6/1979)
*
JCW als Rozekruiser. - L.A. Langeveld noemt op p. 143 van zijn inventariserende studie Alchemisten en Rozekruisers (Epe 1926) JCW Rozekruiser.
Na een zeer omvangrijke opsomming van 16e en vooral 17e eeuwse Rozekruisers besluit hij het gedeelte over R. in Holland als volgts ‘In de 18e en 19e eeuwen wordt wegens de Christelijke onvrijheid van R.K. in Nederland niet anders gerept dan van den schilder Jacob Campo Weyerman, geboren in 1677, die in zijn “Levensbijzonderheden van Johan Hendrik baron van Syberg” (ca. 1730) mededeelt, dat de R.K. een bijzondere beteekenis hechten aan den nacht vóór den 23en van Wiedemaand, d.i. de nacht vóór Sint-Jan “qui de virgis fecit aurum, gemmas de lapidibus”? en van Friedrich Stein,.......’
(G. Maréchal)
*
Geerebaert. - A. Geerebaert. Lijst van de gedrukte Nederlandsche vertalingen der oude Grieksche en Latijnsche schrijvers. Gent 1924. Pagina 12 onder VII Anacreon (en Anacreontea):
nr. 7: Den Persiaansche Zydewever... Venevens eenige [=15]... Gezangen van Anakreon... door JACOB CAMPO WEYERMAN. Gedrukt voor den Autheur... [omstr. 1740?].
Brussel (2 ex.), Gent.
Of de twee exemplaren in Brussel nog aanwezig zijn is mij niet bekend, uit de aantekening van Jan Vleugels in de Mededelingen op bladzijde 55 blijkt dat er in de UB van Gent twee exemplaren zijn.
(H.M. de Blauw, 16/6/1979)