Radboud Universiteit Nijmegen een lezing gehouden, over de christelijke elementen in Het recht van de sterkste, maar de tekst hiervan was eerder toegezegd aan het Boon-tijdschrift Boelvaar Poef (september 2008) en kon dus hier niet een tweede keer worden afgedrukt. Meer over dit nummer in de Kroniek van deze Mededelingen.
Er zijn in deze vierentwintigste aflevering van de Mededelingen ook enkele studies opgenomen die niet aan de orde zijn geweest op het symposium van 19 december. Helemaal voorop staat een tekst van Buysse zelf: enkele bladzijden uit de notities die hij maakte op zijn huwelijksreis. Classicus en Italië-kenner Patrick Lateur, die we hier voor het eerst mogen verwelkomen als Buysse-fan, ontdekte die bladzijden via zijn lectuur van de biografie van Joris van Parys en heeft er een zorgvuldig geannoteerde editie, mét inleiding, van gemaakt. Verder kunnen we ook nu weer een uitgebreide studie brengen van de hand van Romain John van de Maele, die in zijn cultuurhistorische verkenningen deze keer Buysses bekende novelle De biezenstekker confronteert met Hervé Bazins Vipère au poing en met Reimond Stijns' Hard labeur. Tot slot vragen we nog aandacht voor de bijdrage van de Leuvense studente Sofie Couwenbergh over De zwarte kost, een novelle die steeds weer relevant wordt bevonden in het kader van de ‘postcolonial studies’. Sofie Couwenbergh wijst erop dat Buysse de stereotypische voorstellingen omkeert: hij ontmaskert de Westerse blik van de kolonisator.
We sluiten af met de teksten die werden uitgesproken door Johan de Haes en door Patrick Lateur op de huldiging van Joris van Parys in het Gemeentehuis van zijn woonplaats Stekene. Van Parys zelf bezorgde ons een in memoriam Georges Boone. Wij ronden het geheel af met de gebruikelijke kroniek, die ook terug te vinden zal zijn op www.cyrielbuysse.be.
DE REDACTIE