Inleiding
Het Cyriel Buysse Genootschap betreurt dit jaar het overlijden van zijn ondervoorzitter, de eminente Buysse-kenner Antonin van Elslander. Zijn betekenis voor de Buysse-studie wordt in herinnering gebracht in het uitgebreide in memoriam dat is opgenomen in deze Mededelingen.
Deze vijftiende aflevering brengt verder uitsluitend studies, zoals gebruikelijk niet alleen over het werk van Cyriel Buysse maar ook over de Lovelings. Prosper de Smet, alias Polke Pluym, de sympathieke prozaschrijver, dichter en columnist, is dit jaar tachtig geworden maar blijft opmerkelijk fit en actief Hij kwam in deze Mededelingen al aan het woord als bewonderaar van Buysse en verrast ons nu weer met een uitgebreid relaas van zijn herleesavontuur. Hij las de novellen opnieuw en houdt een pleidooi om Buysse bij de ‘World Classics’ onder te brengen. Nog een bekende auteur voor de lezer van de Mededelingen is Joris van Parys, geattitreerd Buysse-biograaf Hij brengt voor deze aflevering een becommentarieerde herdruk van twee bijdragen naar aanleiding van de viering van Buysses zeventigste verjaardag in 1929 en stond ook een nieuwe vingeroefening af van zijn biografie: hier belicht hij de figuur van moeder Buysse, ‘de derde zuster Loveling’.
De uitgebreide bijdrage van Barbara Christiaens sluit inhoudelijk aan bij deze aandacht voor de Lovelings. Barbara Christiaens is in 1999 afgestudeerd aan de Universiteit Gent met een eindverhandeling over het beeld van de vrouw in het werk van Rosalie Loveling. De kersverse licentiate kon meteen een aantal fragmenten uit haar thesis knippen en bewerken tot een samenhangende bijdrage ‘over vrouwen in de novellen van Rosalie Loveling’. Vooral uit Rosalies beschouwende opstellen, waaronder een directe, kritische reactie op The subjection of Women van de bekende Engelse filosoof en liberale econoom John Stuart Mill, blijkt overtuigend welke vooruitstrevende positie de gezusters Loveling innamen in het intellectuele leven van hun tijd. Rosalie pleitte alvast voor gelijke kansen voor jongens en meisjes wat het onderwijs betreft.
Verfrissend nieuw is het goed gestoffeerde, zeer informatieve artikel van Hans Vandevoorde, die momenteel de laatste hand legt aan zijn