Inleiding
Aflevering XII van de Mededelingen brengt uitsluitend studies over Cyriel Buysse. Er zijn in de eerste plaats de uitgewerkte teksten van de lezingen die werden gehouden op het colloquium van 6 december 1995, in het gebouw van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, Koningstraat 18 te Gent. Johan Taeldeman, hoogleraar Nederlandse taalkunde en dialectologie aan de Universiteit Gent, hield er een boeiende, door het talrijk aanwezig publiek zeer gewaardeerde uiteenzetting over het Gentse dialect in het werk van Buysse. Yvan de Maesschalck, Gents Germanist en leraar Middelbaar onderwijs, die reeds herhaaldelijk bijdragen voor de Mededelingen heeft geschreven, sloot zich deze keer aan bij de herdenkingen van het oorlogsverleden en onderzocht de oorlogsthematiek in het werk van Buysse. Het is een verrassend stuk geworden, waarin voor het eerst uitgebreid werd gegrasduind in het veel te weinig bekend gebleven deel 7 van het Verzameld werk. Daar liggen trouwens nog vele schatten te wachten op verdere bestudering.
Behalve de colloquiumteksten vindt de lezer van deze twaalfde aflevering van de Mededelingen nog een korte studie over de vrouwenfiguren in Het Ezelken door Romain John van de Maele, publicist die vooral bekend is van enkele bijdragen over Louis Paul Boon. Zijn - overigens altijd al aanwezige - belangstelling voor het werk van Boons geestelijke voorvader Cyriel Buysse, resulteert hier in een eerste bijdrage, die wellicht nog door andere zal worden gevolgd.
Het uitgebreide artikel dat de volledige tweede helft van deze Mededelingen in beslag neemt, is in feite een ontwerp voor een uitgebreidere, afzonderlijke boekpublikatie die al vele jaren in een lade lag te wachten. De bedoeling was er uiteindelijk een biografische publikatie van te maken. Maar omdat uw eenkoppige redactie tijdelijk extra-zwaar belast is op het academische front en er dus op korte termijn geen tijd beschikbaar zal zijn om die plannen uit te werken, leek het beter het stuk alvast aan de lezers aan te bieden. Temeer omdat er een nieuwe Buysse-biografie in voorbereiding is, gebaseerd op het geheel van zijn correspondentie. De opdracht werd toevertrouwd aan niemand minder dan aan Joris van Parys, auteur van de schitterende, met de Gouden Uil bekroonde biografie van Frans Masereel. Dat wordt in de Buysse-studie een gebeurtenis om naar uit te kijken.