Inleiding
De activiteiten van het Cyriel Buysse Genootschap hebben tot hiertoe een vrij brede weerklank gekregen. Niet alleen de jaarlijkse publikatie van de Mededelingen maar ook de aan de Gentse Rijksuniversiteit georganiseerde colloquia (14 december 1988, 13 december 1989) kenden een groot succes.
Deze zesde aflevering van de Mededelingen zet in met de tekst van twee lezingen van het colloquium van 1989. J. Paul Lissens heeft het over ‘Buysse en Van Nu en Straks’ naar aanleiding van de brieveneditie 1890-1894 van het Archief en Museum voor Het Vlaamse Cultuurleven te Antwerpen. In aansluiting hierbij werd ook al een tweede bijdrage in het vooruitzicht gesteld, over de perikelen rond de opname van Buysses novelle Moeder in Van Nu en Straks. Luc van Doorslaer, die een proefschrift voorbereidt over de Duitse vertalingen van Buysse en die eerder al aan de Mededelingen heeft meegewerkt, ging op het colloquium genuanceerd in op de ‘Politieke standpunten in het werk van Cyriel Buysse’. De tekst van zijn lezing wordt hier integraal gepubliceerd.
De bijdrage van Henk Smits, die werkzaam is als directeur in het basisonderwijs in Nederland, stelt de rol van Buysse in het tijdschrift Groot Nederland in het licht. Buysse vormde samen met Louis Couperus en met W.G. van Nouhuys de redactie van dit maandblad vanaf zijn ontstaan (1903). In Groot Nederland verschenen van dan af voorpublikaties van de meeste van zijn werken. Buysse las en beoordeelde als redacteur ook de ingezonden kopij en heeft op die manier o.m. het toen nog vrijwel onopgemerkte talent van Willem Elsschot ‘ontdekt’.
Verder brengt deze aflevering van de Mededelingen nog twee uitvoerige studies. Yvan de Maesschalck, afgestudeerd Germanist van de Rijksuniversiteit Gent en nu werkzaam in het middelbaar onderwijs, is op verkenning gegaan naar ‘Het noodlot als strategie in Buysses romans’. En Sylvia Decocker, eveneens afgestudeerd Germaniste van de Gentse Rijksuniversiteit, publiceert een onderdeel van haar licentieverhande-