Bruegels werk. (Koninklijke Bibliotheek van België, Houyoux Galerij, Kunstberg, 1000 Brussel.)
Bruegel geprent biedt een volledig overzicht van de Bruegeliaanse prentkunst in een breed scala aan onderwerpen berglandschappen, schepen, de deugden, de hoofdzonden, de menselijke activiteit doorheen de verschillende seizoenen, religieuze taferelen, volkse scènes, allegorieën, genretaferelen. Net als de schilderijen vormen ze de vertaling van Bruegels ideeënwereld en verbeelden ze de leef- en denkwereld van de zestiende-eeuwse mens. (Koninklijke Bibliotheek van België, Nassaukapel, Kunstberg, 1000 Brussel.)
De tentoonstelling Bruegel en zijn tijd toont een beeld van diverse aspecten van de samenleving in de zestiende eeuw met als leidraad de tegenstelling tussen elite en volk, tussen stad en platteland. Het kasteel van Gaasbeek, dat het decor vormt voor deze tentoonstelling, was in de zestiende eeuw een tijdlang in het bezit van de graaf van Egmond, die omwille van zijn verzet tegen de Spaanse politiek en zijn ‘religieuze afvalligheid’ werd terechtgesteld. De figuur van Egmond en het kasteel zelf worden dan ook twee belangrijke gegevens in de tentoonstelling. (Kasteel van Gaasbeek, Kasteelstraat 40, 1750 Gaasbeek.)
Bruegel inspireert brengt de invloed van Bruegel in kaart. Tientallen kunstenaars hebben Bruegel nagevolgd, geïmiteerd, elementen uit zijn werk overgenomen en in hun eigen realisaties opgenomen of een eigen antwoord geformuleerd op de thema's die hij in beeld bracht. Bruegel inspireert brengt een bloemlezing uit deze Bruegelnavolging, met aandacht voor typische Bruegeliaanse thema's zoals het (berg)landschap, de seizoenen, de deugden en ondeugden, de spreekwoorden, de zin en zinloosheid van het menselijke bedrijf, het plattelandsleven en het volksvermaak, de strijd tussen mens en natuur, tussen leven en dood. Ze toont prentwerk van tijdgenoten en kunstenaars uit de generaties die onmiddellijk aansluiten bij Bruegel. Daaruit blijkt dat Bruegels werk, hoe vernieuwend ook, niet los stond van de bestaande artistieke traditie. (Hof van Melijn, Melijn-dreef 6, 3080 Tervuren.)
Ten slotte zoeken in Bruegel revisited gerenommeerde Vlaamse kunstenaars aan de hand van fotografie, grafiek, installaties, video en film naar een antwoord op de vraag wat Breugel kan betekenen voor de eenentwintigste eeuw. (Kasteel van Bouchout, Nationale Plantentuin van België, Nieuwelaan 38,1860 Meise.)
Voor nadere informatie over de tentoonstellingen en de andere evenementen van Bruegel 06 zie www.bruegel06.be/nl/home.htm