Van Adriatische bodem
Terra Adriatica. Chants sacrés des terres croates et italiennes au Moyen-Age. Ensemble Dialogos o.l.v. Katharina Livljanic. l'Empreinte Digitale, ED 13138 (of: ED 13107). 2002. 66″09′. € 15, -
In de negende eeuw overspoelde de ‘Karolingische Reformatie’ het Karolingische rijk. Deze keizerlijke hervormingsbeweging probeerde onder meer een uniforme liturgie te verspreiden over alle delen van het nog jonge rijk van Karel de Grote. Overal waar de nieuwe muzikale structuur in aanraking kwam met de bestaande liturgische tradities, veroorzaakte dit een ware ‘Culturele Revolutie’. Veel van de lokale tradities overleefden de Karolingische Reformatie niet, anderen bleken vitaler en bestaan tot op de dag van vandaag, zoals de Ambrosiaanse liturgie die nog steeds is te horen in Milaan. Weer andere tradities vermengden zich met elkaar tot wat wij tegenwoordig ‘Gregoriaans’ noemen.
Op 4 september 2004 trad het Ensemble Dialogos op tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht, samen met het Ensemble Sequentia. De ensembles brachten met Guerres de Chantres [Stemmenoorlog] een concert, waarin de muzikale stijl van de Karolingische Reformatie wordt geconfronteerd met enkele van de lokale tradities die botsten met deze stijl. Een uniek concert, dat een goede aanleiding bood nader kennis te maken met één van de ensembles, Dialogos.
De drijvende kracht achter het Ensemble Dialogos is de Kroatische Katharina Livljanic. Livljanic is niet alleen een vooraanstaand musicologe, maar ook een uitstekend musicus. In 1996 richtte zij Dialogos op, dat zich specialiseert in middeleeuwse muziek en liturgisch repertoire van rond de Middellandse Zee. Bij het bepalen van de juiste manier van uitvoeren van deze oude muziek, baseert Livljanic zich enerzijds op oorspronkelijke middeleeuwse manuscripten en anderzijds op de orale overlevering. Dialogos bestaat uit twee groepen zangers, één van acht mannen en één van zeven vrouwen. De musici komen van over de hele wereld (Noorwegen, Venezuela, Bulgarije, Kroatië, Zweden, Noorwegen, Frankrijk en Duitsland) en brengen elk hun eigen traditie in bij het ensemble. In een ‘atelier’ brengt het ensemble programma's tot leven, waarbij de nadruk niet alleen op de muziek ligt, maar waarin de zangers tegelijkertijd als acteurs op het podium staan. Zo ontstaat een bijzondere vorm van muziektheater, een soort Gesamtkunstwerk dat uniek is in Europa. ‘Dialogos’ schept een echte dialoog, niet alleen tussen de leden van het ensemble onderling, maar ook tussen het ensemble en het publiek en zelfs tussen middeleeuwse muzikale stijlen.
Het ensemble heeft sinds de oprichting in 1996 flink aan de weg getimmerd en de revolutionaire aanpak heeft grote indruk gemaakt op het publiek en de critici. Livljanic laat met overtuiging zien dat ‘oude muziek’ helemaal niet zo stoffig hoeft te zijn: door er op een frisse manier mee om te gaan en het liturgisch repertoire te gebruiken als vitaal en levend materiaal toont ze aan dat deze muziek ook nu actueel kan zijn. De cd Terra Adriatica is hiervan een prachtig voorbeeld.
Terra Adriatica (vrij vertaald: ‘Van Adriatische bodem’) is de derde cd van het Ensemble Dialogos. Op de cd staan werken van beide zijden van de Adriatische