5 Juni
De viering van 500 jaar centraal bestuur in Friesland is omstreden. Initiatiefnemers van de herdenking menen dat in 1498 met de overwinning van Albrecht van Saksen een eind kwam aan de Friese wanorde. Veel Friezen beschouwen dit moment echter als het einde van de Friese vrijheid en zien geen aanleiding tot feestvieren. In Jorwert, symbolisch middelpunt van Friesland, is als tegenactie van het feest Fryslân 500 een stille tocht gehouden. Een andere actie voltrok zich in Leeuwarden, waar een bommelding van de onbekende beweging Fries Nationaal Vrijheidsfront een eind maakte aan een congreslezing.
Tegenstanders van de Fryslân 500-herdenking vinden het niet wenselijk dat de Friezen de onderwerping aan een vreemde dictator moeten vieren. Zij vinden dat beter de vrijheidsstrijd herdacht kan worden met 26 September 1345 als uitgangspunt. Toen werd bij Warns een aanval van de Hollandse graaf Willem IV afgeslagen.
Inmiddels is een tegenbeweging opgezet ‘Fryslân 2000+’, die onderstreept dat Friesland langer dan 500 jaar bestaat en ook na 2000 zal blijven bestaan (NRC Handelsblad, 5-6-1998).