rode kom ik met uitvoerige feiten over De Mérodes voorliefde voor Mussolini (174-178).
Wel zet ik die voorliefde in het kader van die tijd. Büch noemt vanuit de riante positie van ‘na 60 jaren’ De Mérode een ‘protofascist’ en gaat daarbij alle lastige nuances uit de weg die voor de ware biograaf nu juist zo aantrekkelijk zijn.
De Mérode, die in 1929 een verheerlijkend sonnet ‘Mussolini’ publiceerde en in 1934 via pater Wouter Lutkie een presentexemplaar van zijn bundel Langs den heirweg aan Mussolini probeerde te slijten in ruil voor een portret van de duce met handtekening, - dezelfde De Mérode zag heel goed de gevaren van ‘die nsb-kliek’ (brief aan Greshoff, 22 mei 1937) en schreef: ‘ik krijg een tegenzin als ik het woord Duitschland maar zie’ (brief aan Jaap Romijn, 14 augustus 1934).
Aan deze Mérodiana wil ik er nu nog graag een toevoegen, die ik nog niet kende toen ik mijn tweede biografie publiceerde.
Na de dood van Willem Kloos kreeg De Nieuwe Gids in 1938 een redactie waarin dr. Alfred A. Haighton een grote rol zou spelen. Hij was de oprichter van de eerste fascistische partij in Nederland (1922) en van de Nationaal Socialistische Arbeiders Partij (1933) en werkte mee aan het weekblad van Zwart Front. Lodewijk van Deyssel, Jeanne Reyneke van Stuwe en Louis Knuvelder slikten het en haalden hem in de redactie.
P.H. Ritter jr. en Benno Stokvis startten daarop een tegenactie. Ze stelden een stuk op dat aan alle medewerkers van De Nieuwe Gids ter ondertekening werd toegestuurd. Het verscheen, voorzien van achtentwintig letterkundige namen, in juli 1938 in de pers. Een van degenen die zijn handtekening stuurde was Willem de Mérode. Het stuk luidt:
‘De genoemde medewerkers, kennis genomen hebbende van het feit dat na het overlijden van Dr. Willem Kloos “De Nieuwe Gids” van de nv Electrische Drukkerij Luctor et Emergo werd gekocht door het Coöperatief Uitgeversbedrijf U.A. te 's-Gravenhage,
kennis genomen hebbende van het feit dat tot de redactie is toegetreden de bekende fascist, lid van Zwart-Front, Dr. A.A. Haighton,
overwegende dat mitsdien een belangrijke fascistische invloed aanwezig is in de leiding van den Nieuwen Gids en daardoor het gevaar ontstaat, dat de humanistisch-demokratische traditie van het tijdschrift te loor gaat,
doen U weten, dat zij niet meer als medewerkers van den Nieuwe Gids wenschen op te treden, en besloten hebben dit ter kennis te brengen van het Nederlandsche publiek.’ (Geciteerd uit De oude heer in Den Haag, de briefwisseling Dr. P.H. Ritter Jr. - Willem en Jeanne Kloos (1916-1949), bezorgd door Jan J. van Herpen (Utrecht 1986.)
Willem de Mérode een fascist??