Julien Piraña Afrika-dagboek (6)
Massalia, 21 juli 1975 - 09.15 uur
Morgenochtend, zelfde tijd, ben ik in Dakar. Drie dagen op een schip is net genoeg. Er valt weinig te beleven. Ook niet in Teneriffe op zondagmorgen van acht tot twaalf. 's Nachts heb ik niet geslapen en 's morgens haal ik 't in op een belastingvrije dubbele wiskie. De nacht tevoren was ik om drie uur nog wakker. Nauwelijks de moeite om nog te gaan slapen. Om kwart over drie zwerf ik over 't schip. Een slapende fabriek. Op 't achterdek loopt 't zwembad - 3 bij 4 slagen - slurpend leeg.
'k Wil de zon zien opkomen. Om half zes is 't nog steeds donker. Met de nachtploegbaas zet ik m'n verkenning van ‘la patrie’ voort. Als 'k weer buiten kom is 't al te licht om nog te vinden wat ik zoek.
Bijna had ik de verdomde Massalia ook nog gemist. 't Inschepen is op de 18de om 23.00 uur, 't vertrek de 19de om 01.00 uur. Een paar uur voor d'afvaart merk ik dat ik m'een volle dag heb verrekend. Om 11 uur 's avonds rijd ik naar de haven. De zoveelste taxichauffeur die me wil flessen. Hij noemt de dubbele prijs en nog iets meer. ‘Waar is de meter?’ ‘Waarom de meter dat is toch nergens voor nodig.’ ‘Stoppen of de meter.’ In de haven is ie bijgedraaid, ondanks de gevangen bot. Hij laat me een ‘Amsterdamse’ munt zien, ‘met een vrouw er op.’ 'k Heb ook geen tijd meer om naar m'n boeken te gaan kijken op de Place Mohammed v. Aan 't begin van de week zijn er vlak bij de ingang van de universiteitsboekhandel drie enorme stapels neergelegd: 88 Korans, 44 Rouges en ± 88 ‘gedachten’ van Marx en Engels. Welke gedachten is onduidelijk. 't Zijn Arabische letters. Veel verder dan stamelen ben ik nog niet gekomen. Ondanks m'n voornemens. 's Woensdags is er één Koran verkocht, drie Rouges en zeven of acht ‘gedachten’. Toch is de Koran een erg mooi boek. Op bladzij 151 lees ik ‘Hij (Allah) zegt tegen de engelen, ik zal met jullie zijn. Ga de gelovigen versterken. Ik zal de verschrikking brengen in de harten van de ongelovigen. Ze op hun koppen slaan en op hun vingertoppen’ (‘frapper les extrémités de leurs doigts’ - Sourate viii - 12.) Eindelijk een godsdienst die er niet voor terugschrikt om de meer of mindere gevoeligheid van de onderscheiden lichaamsdelen te onderkennen en dienovereenkomstig te handelen. Sjoerd H. kon wel eens gelijk hebben.
Zondagmorgen in Teneriffe heb ik koffie gedronken met een Senegalees. Omdat ie Muselman is drinkt ie geen bier. ‘De Islam heeft alle dingen verboden die slecht zijn.’ ‘Maar waarom zijn ze slecht?’ ‘Dat is toch duidelijk, Allah heeft ze verboden.’ Hij waarschuwt me straks niemand te zeggen dat ik niet in hem geloof. De Afrikaanse gastvrijheid zou me niet deelachtig worden. 't Is niet uitgesloten dat sommigen - de echte gelovigen - me zelfs zouden slaan. Ik hoop niet op de toppen van m'n vingers.