De donderkloten door de wolken slag op slag,
En de avondschaduw jaagt den ondergaanden dag.
; dan weer accentueert het versritme het ritme van de beschreven beweging of gebeurtenis, b.v. in
(H. Marsman, Paradise Regained) onderstreept de opeenvolging van twee beklemtoonde lettergrepen (zee en sprong) de plotselingheld van de zonsopgang; in de versregel
Bang eerst, dan doods, thans van angsthijgen
(A. Roland Holst, Zwaar weer op til) versterken het niet zeer orthodoxe ritme met zijn vele beklemtoonde lettergrepen, de klankherhaling ook tussen volgens het metrische schema onbeklemtoonde lettergrepen en de ongewone alliteratie tussen twee opeenvolgende lettergrepen de stemming van geladen spanning. Deze ene versregel is bijna reeds te subtiel om in kort bestek volledig geanalyseerd te worden! Wie veel poëzie gelezen heeft, heeft de voorbeelden voor het grijpen.
Hoe weinig expliciet het punt ook aan de orde gesteld wordt, het schemert bij Van Houten door, dat poëzie inderdaad misschien wel een grotere muzikaliteit bereikt dan proza, maar dan ten koste van vrijwel alle andere kwaliteiten. Dit nu geldt voor sommige gedichten, maar bepaald niet voor alle. Ook Shakespeare b.v. schreef zijn toneelstukken in verzen en gebruikte soms meesterlijk de klankwerking van de verzen, b.v.
Night's candles are burnt out, and jocund day
Stands tiptoe on the misty mountain tops
(Romeo and Juliet, Act III, Scene V) en hem kan men toch niet verwijten, dat hij niets anders kon dan