Batenborch’. ‘Nederland’, met zijn variant ‘Neerland’, is, als aanduiding van een land dat een staatkundige grootheid is, bewoond door een volk dat zich een ‘natie’ voelt, een jong woord. Daarom moet ‘nederlands’ als aanduiding van onze taal iedere ‘klassieke’ achtergrond missen. Men kan ‘Nederland’ zeker niet meer ‘klassiek’ of meer ‘antiek’ maken door de variant ‘Neerland’ te kiezen.
‘Neder’ staat naast ‘neer’, zoals ‘broeder’ naast ‘broer’ en ‘moeder’ naast ‘moer’. ‘Neder’ en ‘broeder’ waarderen we als ‘schrijftalig’, ‘neer’ en ‘broer’ als ‘spreektalig’. Bij ‘moeder’ en ‘moer’ is de verhouding, anders: ‘moeder’ is de gewone, ook ‘spreektalige’ vorm, ‘moer’ de ongewone, min of meer dialectische. Bij ‘Nederland’ en ‘Neerland’ is de verhouding weer anders: ‘Nederland’ is de gewone vorm, ‘Neerland’ de ‘literaire’ en als zodanig terdege retorisch-versleten. Dat we de vormen zonder d soms ook als de ‘hogere’ waarderen, hangt samen met de omstandigheid dat de z.g. syncope van de d o.a. vlaams-dialectisch is geweest en dat de literaire taal, alle vernoordelijklngen ten spijt, nog heel wat herinneringen bewaart aan de tijd dat Vlaanderen cultureel de toon aangaf. Maar behalve vlaams-dialectisch is de syncope van de d ook hollands-dialectisch geweest en dit heeft tot gevolg gehad dat vele vormen zonder d ons gewoon-spreektalig, dan wel dialectisch of vulgair in de oren klinken. Wat hun herkomst echter ook moge zijn en hoe zij ook door ons gewaardeerd mogen worden, de vormen zónder d hebben maar zelden die mèt de d geheel kunnen verdringen. Is er, als wij dit alles overzien, ook maar enige grond om ‘Neerland’, dat noch ‘ouder’ is dan ‘Nederland’, noch dit laatste ooit als schrijftaalwoord heeft kunnen uitschakelen en dat ons nu, als gevolg van het 19de-eeuwse retorische gebruik, bepaald onlekker in de mond ligt, ‘klassiek’ of ‘antiek’
te noemen, meer ‘klassiek’ of meer ‘antiek’ dan ‘Nederland’?
‘Klassiek’ zou ik het gebruik van het woord ‘Nederland’ willen noemen bij de dichter Van Eyck, wanneer hij, in 1940, deze strofe schrijft: