Zo is het... maakte o.a. een eind aan ‘het bizantinisme van de nederlandse pers’. (blz. 66).
Het zijn de provo's die de destruktie voortzetten vanaf midden 1965. Aanvankelijk niet politiek werden zij een politiek steeds bewuster destruktor van de schijnorde.
Het verhaal is, zoals gezegd, erg leuk. Daarom mogen we hopen dat Mulisch bij verdere studie duidelijk wordt dat er in 1963 in de nederlandse samenleving heel wat meer voorviel dan Zo is het...
In 1963 kwam er een breuk in de sociale orde, zoals die opgebouwd was na 1945. De loonstop werd doorbroken. Talloze wilde stakingen hadden er plaats: bij de tipografen, bij de buschauffeurs, bij de vissers. Het beperkte kernstopverdrag van 1963 markeerde in feite het einde van de koude oorlog tussen oost en west en maakte de alreeds losgemaakte geesten nog losser. De Gaulle vernietigde in 1963 als eerste doeltreffend de fetisch van de europese ‘eenwording’, de grote ideologische paraplu waaronder Nederland jarenlang beklemd had gezeten. De Generalbereinigung met Westduitsland hielp er stevig aan mee de nieuwe politieke realiteit duidelijk te maken. Ongetwijfeld krijgt een TV-uitzending als Zo is het... nu een plaats van bescheiden katalisator toegewezen. Ze werd mogelijk gemaakt door de genoemde verschuivingen.
We mogen ook hopen dat Mulisch ontdekt dat de politieke bewustwording der nederlandse studenten echt vóór 1965 begonnen is. Een toekomstig geschiedschrijver zal ongetwijfeld wijzen op de frappante koerswending naar links binnen de socialistische studentenvereniging Politeia in de tweede helft van de jaren vijftig, de eerste aanvallen op de geinstitutionaliseerde studenten toen, en de banden van Politeia met de midden 1963 (!) opgerichte Studentenvakbeweging SVB. (Het is dezelfde SVB, die een groot aandeel had in de Vietnam-teach-in van 29 oktober 1965, een feit onbekend aan Mulisch.)
We mogen hopen dat Mulisch ontdekt dat er vóór de politieke bewustwording van de provo's heus ook wel politieke beweging in Amsterdam was, verzet tegen Van Hall bijveerbeeld, die begin 1961 bepaalde anti-atoombomleuzen verbood onder de