Tekenen van tegenspraak
‘De taaie rooie rakkers’, oefeningen in kollagekunst
Het verschijnen van de boekjes Uit het Roomsche Leven en Het beeld der vad'ren heeft Igor Cornelissen, Ger Harmsen en Rudolf de Jong ertoe verleid, het nederlandse socialisme van tussen de twee wereldoorlogen met een eendere formule als aangewend in die twee boekjes, in een dokumentaire te verwerken.
De pretenties van de drie schrijvers zijn dus niet groot. ‘Dit boek heeft slechts een bescheiden doel: het portretteren van de vooroorlogse socialist aan de hand van eigentijdse beelden en teksten, maar eigenlijk is dit nog te veel gezegd. Verdeeld over twaalf hoofdstukken, stippen we slechts enkele facetten aan’, aldus Harmsen in de Verantwoording.
‘Trouwens eerder dan een beschrijving van het gebeuren geeft dit boek meningen over het gebeuren van hen die zich hierbij betrokken voelden en in het algemeen blijft de juistheid en billijkheid van deze meningen in het midden’, voegt hij hier nog aan toe. Het gebruikte procedee is dat van de kollage. Twaalf kollages resulteren er zo - vier per man -, de meeste ervan teoretisch niet, maar praktisch wel socialistisch-realistisch, d.w.z. niet boeiend en wat vlak.
Ze te bespreken vanuit hun eigen doelstelling kan in principe niets opleveren. Hadden de schrijvers gepretendeerd geschiedenis te schrijven, dan was het voor de recensent gemakkelijker geweest. De drie schrijvers pretenderen echter geen geschiedenis te schrijven. Ze pakken maar wat en plakken maar wat.
Wat de recensent wel kan doen is subjektief kritiseren, in termen dus van ‘mooi’, ‘lelijk’, ‘vervelend’ of ‘ik zou anders gepakt en geplakt hebben’. Hij kan ook naspeuren of alle bronvermeldingen wel goed zijn.
Principiële kritiek kan slechts zijn dat de gebruikte formule onvruchtbaar moet zijn, en die kritiek is eigenlijk al door de verantwoorder geneutraliseerd. De beste kollages vind ik die van Cornelissen, met name Revolutionaire verwachtingen en Tegen het fascisme. Zijn stukken hebben (tegen Harmsen's bedoeling) een lijn. Chaotisch vind ik Tussen vrijdenkers en christenen van Harmsen zelf, en diens Proletarische vrouw nauwelijks aantrekkelijker.
Het stuk Kunst en cultuur van De Jong is een allegaartje van dichters, een SDAP/NVV-demonstratie (voor bedrijfsorganisatie en medezeggenschap en tegen reaktie en militarisme), kolportage, huisbezoek en het verdwijnen van het SDAP-maandblad De socialistische