heid van het oude Duitsland).
Tot nu toe dus al afschuiving van verantwoordelijkheid naar buitenmenselijke grootheden (noodlottige gebeurtenissen, ontbreken van natuurlijke grenzen) en verwatenheid. Het boekje bevat echter nog meer!
Het bestaan van twee duitse staten (nl. de Bondsrepubliek en de D.D.R.), het afscheiden van de gebieden ten oosten van de Oder-Neisse lijn, en de verwijdering van de duitsers uit die gebieden alsmede (o.a.) uit Tsjechoslowakije zijn de hoofdmotieven van het hoofdstuk ‘algemene gegevens’.
Een flinke verwatenheid van de regering van ‘het nieuwe Duitsland’ is dat zij zich de vertegenwoordiger in rechten durft te noemen van het duitse rijk zoals dat sinds 1871 heet te bestaan. ‘Zij alleen kan (derhalve) voor geheel Duitsland onderhandelen en handelen’, schrijft de auteur. Waarom? Omdat alleen zij een ‘demokratische door vrije verkiezingen gekozen regering’ is.
Volgens prof. Arntz zijn alleen landen waar de regering via vrije verkiezingen tot stand is gekomen, staten. Andere landen kunnen geen aanspraak maken op de status van staat. Deze zienswijze is volstrekt uniek bondsduits, tipisch pour besoin de la cause. (Dit is niet de enige juridische formule die de Bondsrepubliek misbruikt voor politieke doelen; het goochelen met ‘zelfbeschikking’ is een ander voorbeeld).
Hoe staat het trouwens met de ‘vrije verkiezingen’ in de Bondsrepubliek zelf, waar de kommunistische partij en de neo-nazisocialistische rijkspartij ‘onkonstitutioneel’ werden verklaard en verboden? In de Bondsrepubliek vond men het slechts nodig deze twee partijen ‘onkonstitutioneel’ te verklaren; in de D.D.R. verklaarde men alle partijen behalve de S.E.D. ‘onkonstitutioneel’. Het is slechts een (duitse) stap.
Bizonder boos maakt prof. Arntz er zich over dat de D.D.R. Oost-Berlijn als vijftiende distrikt beschouwt ‘onder minachting van het Vier-Mogendheden-Statuut van Berlijn’. Op de gemelde kaart in kleurendruk lezen we echter: ‘Haar (d.w.z. van de Bondsrepubliek, H.N.) elf deelstaten zijn, in de volgorde van het aantal inwoners: Noordrijnland-Westfalen,..., West-Berlijn,....’. De schrijver moet wel volkomen in zijn eigen droomwereld zijn ondergegaan om aan de DDR te verwijten wat de Bondsrepubliek zelf ook doet!
Laten we de DDR laten rusten. Zoals men weet besloten de geallieerden op de konferentie van Jalta de gebieden achter Oder-Neisse lijn te leggen, nl. pen van Duitsland. Deze kwestie zou naderhand worden geregeld bij het definitieve