Nederlandse missionarissen in Colombia
Van Curaçao gaat men thans veel op vacantie naar Colombia. Men schreef er over en er wordt nog over geschreven.
De Spaanse cultuur is voor vele Nederlanders een openbaring, en misschien wel het meest voor hen, die met Noord-Amerika, waar cultuur schaars is, hebben kennis gemaakt.
Er zijn er echter ook, voor wie deze Spaans-Roomse cultuur totaal onbegrijpelijk is; het zijn vooral zij, voor wie de Nederlandse geschiedenis niet eerder begint dan met de opstand tegen Spanje.
Verschillende onzer touristen hebben in Colombia een ontmoeting gehad met de Nederlandse Paters Montfortanen; ze hebben van hun arbeid gehoord, van hun populariteit en ook wat van hun werk gezien; maar van het pionierswerk, wat door deze Nederlandse priesters wordt verricht, in het voor touristen ongenaakbare Apostolisch Vicariaat van San Martin, zijn de meesten niet op de hoogte.
Door welwillende tussenkomst van Hr. Ms. Zaakgelastigde den Heer G.M. Bijvanck te Bogotá, en met hooggewaardeerde bemiddeling van Z. Ex. Gouverneur Dr. P. Kasteel, mochten wij van genoemde Missie een verslag ontvangen, opgesteld door de Nederlandse missionaris P.J. Peerboom, wat wel de belangstelling waard is.
‘Vele Nederlandse missionarissen,’ aldus schrijft de Heer G.M. Bijvanck, ‘zijn aan deze missie verbonden, wier opvoedend en beschavend werk in het bijkans ontoegankelijke en nog geheel woeste deel van Columbia ten Oosten van de Andes, moeilijk genoegzaam gewaardeerd kan worden.
Lange tijd was dit Vicariaat onder leiding van een Franse geestelijke; thans wordt het missie-werk geleid door de Nederlandse Bisschop Bruls te Villavicencio, de enige niet-Columbiaanse bisschop h.t.l.
Onlangs heeft ook de Amerikaanse Rubber Reserve de bemiddeling der Nederlandse missionarissen moeten inroepen voor de aankoop van bos-rubber.’
Tot zover Mr. Bijvanck.
We laten nu het verslag volgen.
Het Apostolisch Vicariaat van San Martin in Colombia werd opgericht in 1903 door Z.H. Paus Leo XIII. Nadat verschillende vruchteloze pogingen waren aangewend om dit Missie-veld een meer presteerende Congregatie toe te vertrouwen, werd tenslotte het kleine Gezelschap der Paters Montfortanen aangewezen om deze zware taak op hare schouders te nemen.
Het was immer de vurige wensch geweest van onzen Gelukzaligen Stichter het geloof te brengen naar de Indianen-stammen van Amerika, die naar de binnenlandsche wouden waren uitgeweken. Wat de Gelukz. Montfort niet mocht voltrekken, wordt thans door zijn geestelijke zonen ten uitvoer gebracht.
De missioneering nam een aanvang in 1904 met een Apostolisch Prefect en drie missionarissen. De missie bestaat dus 40 jaar. Dit klein verslag heeft alleen tot doel