P. Phoel
Een geschiedschrijver van Curaçao door M.D. Latour O.P.
De Heer P. Phoel, geboren in 1790, kwam op Curaçao gelijk met Dominé Gerardus Balthasar Bosch, dus in April 1816, alwaar hij onderwijzer zou worden aan de landsschool en als zodanig geprezen wordt door Ds. Bosch om zijn onderricht in de Nederlandse taal ‘volgens de regelen’ ‘In welk opzicht de Heer Phoel, lands Schoolonderwijzer der eerste klasse, gedurende vele jaren voor deze kolonie zich verdienstelijk gemaakt heeft; waarom ik niet kan nalaten hiervan een vererende vermelding te maken.’ (Bosch, Reizen in West-Indië, I 217)
Die P. is een afkorting van Pieter, hetgeen blijkt uit een Gouvernementsstuk, waarbij zijn benoeming werd bekend gemaakt aan den volke:
‘Wij, Albert Kikkert, enz. Gouverneur-Generaal (de enige, die ooit die titel gevoerd heeft) enz. hebben goedgevonden enz.
1. Te arresteeren het navolgende Reglement op het schoolwezen alhier; enz.
2. Het voormelde Reglement zal met den In January 1820 in werking treden.
3. Tot onderwijzers der jeugd in de vier landsscholen bij deze te benoemen de volgende personen:
Pieter Phoel } van de eerste classe
David Rodriguez } van de eerste classe
enz. enz. } van de eerste classe
Gedaan op Curaçao, den 29n November 1819
(w.g.) A. Kikkert (w.g.) W. Prince’
De school van Phoel bevond zich op Otrobanda en was reeds geopend vanaf 23 Juni 1817 met toestemming van den Gouverneur. Voor zover mij bekend is, blééf die school ook op Otrobanda. Een advertentie van 23 Juni 1817 in de Curaçaosche Courant bracht dit ter kennis van het publiek.
‘De ondergeteekende brengt hiermede ter kennis van de respectieve inwoners des eilands, dat hij met toestemming van Z. Exc. den Gouverneur-Generaal aan de overzijde van de haven een school heeft opgerigt en onderwijs geeft in enz. enz.......dat hij in eenige der voornaamste kostscholen en instituten in Nederland heeft gefungeerd, enz.
P. Phoel’
De school van Phoel is dus blijkbaar van 1817 tot 1820 een particuliere school geweest en daarna een landsschool.
Dat Phoel tegelijk met den Dominé op Curaçao kwam, weten we uit bovengenoemd werk van Bosch, Deel I, blz. 59: ‘.... zo bijvoorbeeld vraagden mijn reisgenoot de Heer Phoel, welke thans nog op Curaçao woont, en ik, waar ergens een haarsnijder woonde’....
Wat wij echter bij den zeer spraakzamen Predikant niet lezen, is, dat deze onderwijzer familie zou zijn van den Dominé. Wel heette diens moeder Gerarda Catharina Poel, maar Poel is geen Phoel. Nu is het wel bekend, dat Phoel later zijn naam veranderde in Poel, maar dat was om een zeer bepaalde reden, die met familierelaties niets te maken had en het heeft ons steeds verwonderd, hoe men door het veranderen van zijn naam, familie zou kunnen worden van iemand anders, die toevallig haar naam hetzelfde spelt.
Maarten Teenstra vermeldt die naamsverandering van den onderwijzer in ‘De Nederlandsche West-Indische Eilanden’ 1836, Deel I, blz. 88 in de voetnoot: ‘Schrij-