[Lux 1943, nummer 1]
Inleiding.
Het is met een gevoel van grote vreugde, dat de redactie van LUX het eerste nummer van dit tijdschrift in het licht geeft.
Van vele zijden werd reeds lang en herhaaldelijk gevraagd om degelijke Nederlandse lectuur. En deze vraag werd nog dringender, toen met de val van Nederlands Indië feitelijk alle Nederlandse tijdschriften mee ten onder gingen. Slechts wat er in de Nederlandse staatsdelen op het Westelijk halfrond verscheen, bleef over. En dit was zeer weinig.
‘Houdt brandende de lampen’ schreef in Knickerbocker van 18 Jan. 1943, iemand ter aanmoediging tot het behoud van de kennis omtrent Nederlandse cultuur, geschiedenis en literatuur.
LUX nu wil zulk een lamp zijn, maar bovendien ook nog het licht verspreiden waarover in een verder artikel in dit nummer geschreven wordt.
Het wil midden onder de physieke rampen, de kwalen en jammeren van Krijg en Dood, krachtig meewerken aan de zedelijke hergeboorte.
Lux wil daarom een tijdschrift zijn, niet zo maar tussen de anderen, die wekelijks of maandelijks verschijnen als propagandamateriaal of verenigingsorgaan:
Niet een tijdschrift, dat men koopt, meer of minder vluchtig leest en dan aan zijn lot overlaat.
Lux wil zijn, en steeds meer en meer worden een rijke gave aan het volk, van welke gezindte ook, wat in deze tijd behoefte heeft aan meer degelijke lectuur.
Lux wil zijn een schat voor de geest, het verstand en het hart en een bron van Christelijke zin, van bloeiende schoonheid en vormende kennis.
Lux wil worden een blijvend gewaardeerd bezit in al die gezinnen, waar de geest niet volkomen verwaarloosd wordt.
De redactie ziet in dit eerste nummer nog niet al haar idealen verwezenlijkt, alle wensen vervuld. Trouwens één aflevering is er te beperkt voor en een traditie moet groeien en schiet niet plotseling en volmaakt uit de grond.
Behalve geven, wil LUX echter ook ontvangen; nl. bijdragen van medewerkers; de bedoeling is om daarvoor ruime gelegenheid te geven aan allen, die met eenzelfde geest als dit tijdschrift zijn bezield. Het is met grote voldoening dat de redactie hier getuigen mag, dat deze medewerking tot nu toe boven verwachting was en zelfs voor de toekomst zoveel belofte inhoudt, dat de mogelijkheid niet uitgesloten is, dat Lux binnen afzienbare tijd een maandschrift worden zal. Momenteel geven hiervoor de technische moeilijkheden grotere bezwaren dan de redactionele.
Zo gaat dan dit eerste nummer onder Gods zegen de wereld in, in een duistere tijd van jammer en oorlogswee, van crisis in de Christelijke beschaving; maar onwrikbaar is ons vertrouwen en hoop, dat we eindelijk door de duisternissen heen in Gods licht, het licht zullen zien.
POST TENEBRAS LUX.
De Redactie
Curaçao Juli 1943.