metafoor en het grenzeloze landschap van de literatuur. De meeste auteurs in ballingschap schrijven dat niets zo pijnlijk is als het verliezen van je moedertaal. Geen taal meer, geen land, geen vrienden, geen werk, geen vaste referentiepunten. Ballingschap lijkt op de dood... En ook dat woord kan alles en daardoor soms niets meer betekenen.
Ook in feministische kringen wordt er geworsteld met het inherente probleem aan het woord ballingschap: de kloof tussen de letterlijke en de metaforische betekenis. In het boek Women's Writing in Exile (1989) bijvoorbeeld wordt ballingschap zo breed opgevat dat het kan betekenen dat een schrijfster verbannen is uit de canon en zelfs dat vrouwen in het algemeen ballingen zijn.
In het Belgische tijdschrift Les cahiers du grif werd in 1988 onderzocht wat het voor schrijvende vrouwen betekent vaderland en moedertaal te verlaten en elders opnieuw te beginnen. Het uitgangspunt voor het nummer was seksuele differentie, in die zin dat het voor mannen anders is grenzen te overschrijden dan voor vrouwen.
Jeanne Champion verzet zich in haar boek Ballingschap (1991) tegen de in literaire kringen gangbare opvatting dat ballingschap in elk van ons gegrift zou staan. Bij haar kwam ballingschap met een schok haar leven binnendenderen toen zij de persoonlijke verhalen van ballingen hoorde. Op dat moment was ballingschap niet zomaar een woord meer maar een verhaal, een geschiedenis van een individu.
In dit nummer van Lust & Gratie staat een aantal (fictieve) verhalen over ballingschap.
Camille Mortagne belicht romans van drie auteurs, Marguerite Duras, Tahar ben Jelloun en Michel Tournier, die berichten over migratie en ontheemding. Mortagne wilde een aantal van haar eigen ficties over ballingschap uit de droom helpen. De romans blijken bikkelharde realiteiten bloot te leggen. De grens tussen ballingschap en emigratie is ragfijn: ontheemding treft zowel de migrant als de balling. Het westen ontziet niemand uit den vreemde, het is een fort, opgebouwd uit muren van onverschilligheid. In het artikel van Mortagne is de seksuele differentie ondergeschikt aan de economische miserabele omstandigheden waarin ballingen vaak terecht komen: vreemdelingen, vrouwen en mannen hebben een baan en een huis nodig om in het nieuwe land te kunnen overleven. Als we over ontheemding spreken is het verschil tussen mannen en vrouwen miniem geworden.