[Nummer 24]
Redactioneel
Op 30 september was een groot publiek getuige van het wereldoptreden van de Nieuwe Wilden en van de Maximalen op het grootste poëziepodium van Nederland in Vredenburg te Utrecht. Bood dit podium voor de pauze nog plaats aan een gespierde trommelaarster, een zacht wiegend dameskoor en de krachtig ingetogen gedichten van het vrouwelijke deel der poëten, na de pauze werd het in gereedheid gebracht voor het niet te volgen geschreeuw van de Maximalen en hun aanhang. Maaike Meijer was die avond aanwezig en bericht van het front.
Kristien Hemmerechts schreef een verhaal over kinderen die in de moderne wereld bij mama en haar nieuwe vriendin, papa en zijn zoveelste vriendin een slaapkamertje hebben. Wat betekent dit voor hun innerlijke wereld? Leren zij zo hun wensen en verlangens kenbaar te maken? Voelen zij zich nog ergens thuis?
De literaire, uit het Frans vertaalde bespiegeling van Christiane Singer sluit nauw aan bij deze leeftijdsgroep, rond de twaalf jaar. Dan begint een onontgonnen, onbegrensde leeftijdsfase waar deze van origine Oostenrijkse schrijfster een verrassend nieuw licht op werpt.
Camille Mortagne vertaalde niet alleen fragmenten uit Les âges de la vie van Singer, zij schreef ook een essay over het fantastisch realisme van dezelfde auteur die vreemd genoeg tot nog toe in Frankrijk nauwelijks serieuze aandacht heeft gekregen.
De Chinese kunstenares Fang Zhaoling heeft de dramatische gebeurtenissen in juni in Beijing niet meer hoeven meemaken, omdat zij al eerder het regime ontvluchtte. In 1950 overleed haar man en pas daarna kon haar kunstenaarschap zich ten volle ontplooien. Opvallend is dat het hebben van acht kinderen blijkbaar hiervoor geen belemmering vormde maar het gehuwd zijn met een volwassen man wel.