uit het lijk van God ontspruiten gruwelijke fetisjen: In Rusland en andere landen de vergoddelijking van de leider, de letterknechterij, de goddelijke verklaring van de partij; bij ons de aanbidding van het eigen ik.’
God mag voor velen dood zijn en diens dood mag voor hem bevrijding betekenen, maar de spiritualiteit, niet gebonden aan patriarchale godsbeelden, leeft in de literatuur van vrouwen.
Ien Dienske beschrijft in haar artikel aan de hand van drie romans (Heinrich, ‘Het geslacht der gedachten’, Atwood, ‘Boven Water’, Walker, ‘De kleur paars’) ervaringen die belangrijk zijn voor de innerlijke zelfbevrijding. Ervaringen die een keerpunt betekenen in de ontwikkeling en die de kloof tussen ik en omgeving kunnen overbruggen.
Amsterdam, het kunstcentrum van Nederland, zal in het komende jaar moeten concurreren met Nijmegen als culturele hoofdstad voor kunst van vrouwen. Dat beweert Ineke Middag in haar informatieve stuk ‘Bronnen’.
Verder vindt u in dit nummer gedichten van Annemarie de Waard. Zij was een van de dichteressen op het debutantenpodium van het jaarlijkse Dichteressenfestival in de Brakke Grond (april 1986). In de bundel ‘Op weg naar het onbekende’ (samengesteld door Elly de Waard en uitgegeven bij Sara), die verscheen ter gelegenheid van het Dichteressen-festival II, zijn ook gedichten van haar opgenomen.
Tot slot Adèle van Haelen, die in haar column wat aftobt over de kwaliteit van de poëzie van vrouwen. Dit nummer van Lust & Gratie zal haar ongetwijfeld goed doen.
De redactie