[Nummer 11]
Redactioneel
In dit nummer van Lust en Gratie (onder gastredactie van Saskia Wieringa, Flora van Houwelingen en Ineke Middag) wordt geprobeerd over de grenzen van de witte Westerse cultuur heen te kijken en geven we een eerste indruk van de rijke verscheidenheid aan literaire uitingen die gerelateerd zijn aan vrouwenvriendschappen in andere culturen.
Het nummer wordt geopend met een verhaal van de Surinaamse schrijfster Astrid Roemer. Vervolgens zet zij in een kort essay uiteen waarom het voor haar zo belangrijk is ‘om voor literatuur van niet-Westerse landen in het algemeen en voor de Surinaamse letteren in het bijzonder, naar een eigen paradigma te zoeken en haar rol als auteur een daarmee overeenstemmende invulling te geven.’ Roemer benadrukt het belang van ‘de rijke traditie van luisteren en spreken in zogenaamde derde wereld landen’ die eerder zou kunnen inspireren tot het ontwikkelen van ‘luisterliteratuur’ dan van geschreven literatuur.
In dit perspectief van mondelinge overlevering dient ook de Indiase legende gelezen te worden die in dit nummer van Lust en Gratie is opgenomen. De legende, die is opgetekend door Vijay Dan Detha, is gebaseerd op een volksverhaal uit Rajasthan. Het oorspronkelijk mondelinge karakter van het verhaal maakt het soms wat eenvoudig van stijl. Wij doen daarom een beroep op uw verbeelding: stelt u zich de sfeer voor van een bijeenkomst waarop deze legende wordt verteld!
De Argentijnse schrijfster Susana Torres Molina heeft met haar bundel erotische verhalen, waarvan we er een in dit nummer hebben opgenomen, veel ophef veroorzaakt. Het verhaal moet gesitueerd worden in het Argentinië van 1983, dat bezig is zich te ontworstelen aan de militaire dictatuur en waar een door mannen beheerste rigide seksuele moraal hoogtij viert. Nog maar kort geleden liepen lesbische vrouwen het gevaar te worden opgepakt of beschouwden ze zichzelf als ziek of tenminste diep pervers. Torres Molina danst over alle macho-taboes heen