Fransje slaat het pad van het penseel in. Als zelfbenoemd chroniqueur fixeert hij Lomark. Het eerste deel van het boek, ‘Penseel’, wordt gevolgd door een tweede deel: ‘Zwaard’. Het zwaard is de weg van het gevecht, van de beweging, van Joe. Joe weet Fransje mee te sleuren in zijn beweging. Zo sjort hij hem op zijn bagage-drager, om het vliegtuig te bekijken: ‘- Zo, hijgde Joe, nou niet meer bewegen. Hij greep het stuur vast en tilde zijn linkerbeen over de stang. Met zijn rechtervoet trapte hij het pedaal omlaag en bracht ons vanuit stilstand in beweging.’ Joe neemt Fransje zelfs mee de lucht in, in zijn vliegtuig. Ook rijdt hij Fransje, alias Fransje de Arm, heel Europa door om deel te nemen aan armworstelwedstrijden.
Is Joe een messias, een verlosser, die ‘komt bevrijden uit de drukkende onbeweeglijkheid van het dorp’ (17)? Eigen aan een meteoriet is dat hij van de hemel komt, net als Jezus. Wanneer men Jezus vraagt of hij het is die verwacht wordt, antwoordt hij instemmend, want ‘blinden kunnen weer zien en verlamden weer lopen’. (Matteüs 11: 5) Bij Joe's komst in Lomark worden er ook blinden genezen. Christof vallen de schellen van de ogen: ‘Christof had nog nooit zoiets gezien. Het beeld van die jongen in een vloed van licht vervulde hem met het verlangen zijn oude leven af te gooien.’ En hoewel Fransjes wandelen beperkt blijft tot ‘schuifelen op kromme dunne benen’, weet Joe hem toch in beweging te krijgen.
En er zijn meer overeenkomsten tussen Jezus en Joe. Joe vertrekt op 20 december naar Marseille, om deel te nemen aan een woestijnrally. Pas eind januari, zo'n veertig dagen later dus, duikt Joe weer op in Lomark. Hij was niet de eerste die veertig dagen in de woestijn verbleef. En wat te denken van Joe's entourage? De haast onzichtbare Engel. Zijn vriend Christof, die hem als een trouwe en bezorgde discipel volgt. Christofs bezorgdheid wordt verklaard wanneer je bedenkt dat zijn naam afgeleid is van Christoforus - de beschermheilige van de automobilist. En de mooie PJ, omschreven als hoer van de eeuw, een jonge Maria Magdalena.
Jezus koos, toen hij op aarde kwam, niet voor de weg van het penseel: ‘Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard.’ (Matteüs 10: 34) Dat geldt ook voor Joe, die Lomark steeds opschrikt met zijn bommen. In de roman wordt het Gat van Betlehem beschreven. Een enorm gat, dat ontstond door oeverval nadat de asfaltfabriek Betlehem Asfalt overmatig zand afzoog:
Dat gebeurt nou eenmaal als je een diep gat graaft, dan begint het zand rondom te rollen als het ware, naar het diepste punt toe. Zandhonger heet dat. Maar het Gat van Betlehem was zo diep dat het te weinig zand had om zichzelf te vullen, waardoor alles in de omgeving aan het schuiven raakte, want het moest ergens vandaan komen.