[Nummer 83]
Van de redactie
De geest kan nooit tevreden worden gesteld. ‘It can never be satisfied, the mind, never’, dichtte Wallace Stevens in 1923. Annie Dillard haalt hem een halve eeuw later aan in Teaching a stone to talk, en verfijnt de waarneming:
De geest wil eeuwig leven, of een goede reden horen waarom dat niet kan. De geest wil dat de wereld haar liefde, haar bewustzijn beantwoordt. De geest wil de hele wereld kennen, en de eeuwigheid, en God. Het hulpje van de geest, het lichaam, daarentegen, is bereid genoegen te nemen met twee gebakken eieren bij het ontbijt.
Lezen tijdens het eten, bij voorkeur Liter, dat is misschien de oplossing. In dit nummer meer verhalen bijeen dan ons in tijden gelukt is: een royale hand vol. Twee daarvan zijn zo actueel als maar zijn kan. Zoek de verhalen van Mark de Haan en Joost Vormeer maar op. Kunstenaar Anton Vrede verzorgde de illustraties bij al het proza. Ook gastschrijver van dit jaar Benno Barnard verhaalt, en blijkt, zo schemert tussen de regels door, een landjonker die het hogere zoekt. En toch ook voor de gebakken eieren gaat. ‘Het geeft niet als u het niet begrijpt’, schrijft hij.
Benno Barnard verhuisde dit jaar naar Engeland, en is dus onze ideale man ter plaatse om, elders in dit nummer, over de Brexit te essayeren. Daarnaast schreef voormalig Liter-redacteur Jan Sonneveld een essay over zijn Japanse geloofsheld Shushaku Endo. Verderop vindt u een interview met Astrid Roemer, winnares van de P.C. Hooftprijs. Annemarié van Niekerk zocht haar speciaal voor Liter op.
Wie het boek van Tomáลก Halík over de nacht van de biechtvader nog niet kent, kan terecht achterin, bij Maatwerk. Een zeer geschikt boek om nederig en inclusief denken binnen de Europese kerk te leren kennen. Zelfs de sceptische Wallace Stevens schijnt (al sprak zijn dochter de priester tegen) zich bekeerd te hebben tot het katholicisme op zijn sterfbed.
De zomer is voorbij, de pennen zijn, voor de eindeloos nieuwsgierige lezer, weer in beweging. Bon appetit.