[Nummer 74]
Van de redactie
Het stond in de krant, rond Pasen dit jaar: men goot in Australië, in 1927, opgewarmde teer in een trechter, om te kijken hoe snel het eruit druppelen zou. Want al koelde de teer glashard af, technisch en wetenschappelijk gezien is teer een vloeistof. En inderdaad vielen zomaar de eerste druppels: in 1938, in 1947 en toen in 1954. Enzovoorts. Iets om naar te kijken voor de geduldigen.
Helaas, John M., die het experiment vanaf de jaren vijftig tot het begin van de eenentwintigste eeuw professioneel in de gaten hield, miste twee keer een druppel: in 1988, toen hij net te laat binnenkwam, en in 2000, toen de webcam stuk was. De druppel uit 2013 heeft hij niet meer mee mogen maken.
De situatie is voor ons, in relatie tot nog belangrijker dingen om ons heen, waarschijnlijk vergelijkbaar. Daartoe is er poëzie, met daarin heel wat door iedereen behalve de dichter gemiste druppels. In deze Liter bijvoorbeeld, om nog even in de sfeer te blijven van de vorige editie, het mystieknummer, vindt u de gedichtencyclus van Joost Baars. En de sterke verzen van Norbert Hummelt, dit jaar een ster op het Rotterdamse Poetry International Festival, begin juni. Gaat hem zien. Er is een poëtisch verslag vanaf de weg naar Babel door Mieke Zonneveld: ‘Maar op een dinsdagmiddag sloeg ik links / in plaats van rechts, de kaart kon anders uitgelegd.’ Veel poëzie in deze Liter, met onder andere subtiele regels van René van Loenen, Wim Brands en Juliën Holtrigter: ‘Daar gaat de bloemist met zijn kransen, / die net als de dichter belang heeft bij sterfte.’
Gastschrijver Désanne van Brederode schrijft, wordt herlezen en geïnterviewd. Van één van de oprichters, de éminence grise van Liter, Hans Werkman, is er een verhaal dat een roman gaat worden.
Liter druppelt vier keer per jaar bij u binnen. Wij nodigen u uit om, ondanks dit in verhouding hoge tempo, in de geest van John M. scherp op te blijven letten. Een goede zomer gewenst. Neem meer boeken mee dan u van plan was. En Liter.
Ten slotte: houdt u ook leesliter.nl in de gaten. Daar verschijnt binnenkort een essayblog van onze vorige gastschrijver Marcel Möring over ‘zijn’ literaire canon. Daarnaast worden exclusief op leesliter.nl ter gelegenheid van de Maand van de Afrikaanse roman (september) bijna dagelijks bekende en nieuwe Afrikaanse romans én dichtbundels besproken.