[Nummer 73]
Van de redactie
Voor u ligt het mystieknummer van Liter. Mystiek, van het Griekse μυω, verbergen, over wat niet geweten kan worden en toch opgeschreven is. Ingeleid door onze nieuwe gastschrijver - welkom - Désanne van Brederode, die de eerste mysteriën al jong beleefde, met Twin Peaks op de televisie, en later met de televisie uit grote en gevaarlijke dingen zag. Zij zet ons op het spoor van de mystiek via Dionysius de Areopagiet. Onze vorige gastschrijver, Marcel Möring, is niet uit beeld: hij staat niet in deze Liter, maar als hij geen geheim telefoonnummer neemt zult u in deze pagina's nog meer van hem horen.
Van Brederode neemt twee essayisten mee, met een aardsere ingang tot het hogere: ‘We learned more from a three minute record baby / then we ever learned in school’, zong Springsteen, en Roel Bentz van den Berg legt uit hoe. Dick Tuinder had liever Bob Dylan dan Neil Armstrong naar de maan gestuurd: hij vertrekt bij een uitspraak van Kennedy over ruimtevaart, en neemt het hogere weten serieus en letterlijk.
De eerste poëtische bijdrage is een gedicht van Wim Brands, boekenman: op zoek naar iemand die ‘onophoudelijk aan poëzie denkt’. En dan ‘Tractatus mysticus’, een via oude overlijdensberichten zoeken naar de kracht van verhalen, als rouwverwerking, met Wittgenstein. Heilna du Plooy brengt prachtig zingend Afrikaans: ‘Ek dink so baie oor die wind’, zeer geschikt voor extase, en er is een fragment van de Amerikaanse Annie Dillard over het licht dat zij zag toen een mot verbrandde. Van Bertram Westera, zoekende gedichten vanuit het Evangelie van Thomas, de twijfelaar. Liesbeth Eugelink schrijft over David Vann: ‘Zijn personages willen ontsnappen aan het ik, om een eind te maken aan het lijden.’ Els Meeuse schrijft academisch en ontroerend tegelijk over mystiek en erotiek in Van de koele meren des doods en de Berlijnse Talmoed-professor en dichter Admiel Kosman leert ons waarom Kierkegaard zijn verloofde had moeten omarmen.
In Maatwerk: Goedegebuure, Favery, protestantse mystiek volgens Bras, Gerda van de Haar over de ellenlange psalm en, vooral: Mart van der Hiele, over Angelus Silesius anno nu, met nieuwe vertalingen van Silesius' subtiele regels.
Ondertussen: dat u met Liter een bijzonder blad in de schoot geworpen krijgt, wist u al. Dat ons door Steven van der Gaauw ontworpen tijdschrift officieel behoort tot ‘De Best Verzorgde Boeken van 2013’ bevestigt dat weer. Liter mysticus. Moge de lezer deze dagen van de vasten grote invallen en inzichten geworden.