Liefde
Waarop is een huwelijk gebaseerd? Is het de taal van het lichaam of die van het verstand die twee verschillende mensen samenbindt? Met de grondigheid van een archeoloog die potscherven aan elkaar probeert te passen tot het totaal gereconstrueerd is, onderzoekt de Israëlische schrijfster Zeruya Shalev (1959) het moderne huwelijk. Twee eerdere romans, eveneens in het Nederlands vertaald, hebben dezelfde thematiek: Liefdesleven (1997) en Man en vrouw (2000). Het eerste boek beschrijft hoe een huwelijk op de klippen loopt door een hopeloze affaire tussen de vrouw en een oudere vriend van de familie. In Man en vrouw verlaat de man zijn vrouw, als gevolg van haar buitenechtelijke escapade jaren tevoren. Uiteindelijk keert de man echter weer bij zijn gezin terug. Een extra stap wordt gezet in De tweede familie, dat als het slot van Shalevs ‘huwelijkstrilogie’ beschouwd kan worden (oorspronkelijke titel: Misjpacha me'oecheret, Tel Aviv 2005, uit het Hebreeuws vertaald door Willy Werkman, Cossee, Amsterdam 2006, 429 blz., €22,90). Niet alleen een bittere scheiding, maar ook een nieuwe liefde met een eveneens gescheiden man en de gezamenlijke stichting van een ‘tweede familie’ worden in dit boek minutieus beschreven.
De fans van Shalev hebben geduld moeten oefenen. Maar liefst vijf jaar ligt tussen de verschijning van dit boek en Man en vrouw. Dat heeft alles te maken met de bomaanslag van januari 2004, waarbij een Palestijnse terrorist een Israëlische bus in het centrum van West-Jeruzalem opblies, met als triest resultaat tien doden. Shalev, die uit angst al jaren bussen meed, passeerde juist op het moment van de aanslag de bus en raakte gewond. Na het ziekenhuisverblijf was zij enkele maanden lang niet in staat te schrijven vanwege de traumatische gevolgen. Toch is ook in dit boek - evenals in de voorgaande romans - de politieke situatie in het Midden-Oosten nagenoeg afwezig. Shalev schrijft over een universele thematiek, huwelijk en scheiding, en bijna bij toeval lijkt het verhaal zich in Israël af te spelen.
Dit maakt Zeruya Shalev bij uitstek tot een representant van de jongere generatie in de Israëlische literatuur. De oudere generatie, die zelf bewust de stichting van de staat en de diverse oorlogen heeft meegemaakt, kiest veelal politieke thematiek. De verhouding tussen joden en Arabieren, de verwerking van de holocaust, spanningen tussen religieuze en seculiere joden: het is allemaal aanwezig bij de grand old men van de Hebreeuwse literatuur,
Amos Oz, A.B. Yehoshua en David Grossman. Vaak zijn deze auteurs ook politiek actief, voornamelijk in de vredesbeweging (Sjalom achsjav - Vrede nu). De jongere generatie heeft zich van de politieke literatuur afgekeerd, niet alleen om zich af te zetten of te onderscheiden ten opzichte van de grote voorgangers, maar ook vanwege de uitzichtloosheid van de politieke situatie. Zij vlucht in het alledaagse, het universele, weg van de politiek en van het particulier Israëlische.