Daarna een subtiel stuk van Peter van de Peppel, volgens het onderschrift predikant te Rhenen, die ons aan de hand neemt door de vaderlandse literatuur heen, via Reve en Kopland naar Willem Jan Otten, bijvoorbeeld, en allerlei behartigenswaardigs over de religieuze aspecten van het werk van deze lieden schrijft, en aan het einde als moderne dominee ontdekt wordt omdat hij schrijft: ‘Kan god zien? bestaat hij of zij eigenlijk wel?’. Een man van weinig zekerheden. Dezelfde pastor leidt daarna een vertaald lied van Randy Newman in, ‘God's song’, een lied dat in een Nederlandse vertaling ook door Freek de Jonge gezongen is, met als uitsmijter: ‘jullie hebben mij echt nodig / daarom houd ik van de mensheid’, een soort theologisch ‘Esse est percipi.’
Dan volgen nog, onder andere, een deskundig stuk van rabbijn mr. drs. R. Evers over de Psalmen, een vertaald gedicht van Les Murray, een artikel van Imam Abdulwahid over poëzie en de koran, en gedichten van Yunus Emre, een dertiende-eeuwse Turk, die in mijn beleving eigenaardig orthodoxe verzen met een hint van mystiek heeft geproduceerd:
Was ik het die mijzelf schiep, u schiep mij toch?
Hoe zond u mij zo onvolmaakt, o Rijke?
Opdat ik gekerkerd niet van honger stierf,
at ik van alles, zuiver en onzuiver
Een haardunne brug legde u voor mij neer.
Passeer, duidde u, red je maar uit mijn val
Al met al een boeiend blad, voor weinig geld. Het volgende losse nummer van Krakatau heb ik vanmiddag ogenblikkelijk gekocht, bij Donner. Aanbevolen voor wie Liter uit heeft.
Het nummer van Liegend konijn, over ‘Hiernamaals’ is veel dikker: 192 bladzijden voor zeventien en een halve euro (jaargang 3, nummer 2, oktober 2005, Uitgeverij Meulenhoff, Amsterdam, en Leuven). De opzet is ook eenvoudiger: geen artikelen, maar gedichten. Ongepubliceerde gedichten, dat wel. Als ik het goed begrijp, is dat ook de opzet van dit periodiek, dat, voor zover ik heb kunnen nagaan, ongeveer solo gerund wordt door Jozef Deleu: ongepubliceerde, ‘uit het nest geroofde’ (bedoeld is, waarschijnlijk: zeer verse), gedichten publiceren. Met dit keer als thema het hiernamaals. Om problemen van prioritering te voorkomen, op alfabet gezet volgens de auteursnamen. Onder de d, bijvoorbeeld, Jozef Deleu zelf, met een cyclus van vijf gedichten, ‘hiernamaals’. Een citaat uit vers 4: