[Nummer 41]
Redactioneel
Liter 41 vormt het einde van twee rubrieken, en het begin van twee.
Hans Werkman beëindigt na vijf afleveringen de reeks dagboekfragmenten van schrijver Gerrit Kamphuis. De laatste dagboekaanteking uit 1941 eindigt tragiheroïsch met: ‘Allen stierven met de kreet op hun lippen: “Voor Koningin en Vaderland.”’ Ook bevat dit nummer het slot van de rubriek ‘Scopus’, waarin Jan Reijmerink enkele gedichten onder dezelfde noemer samenbrengt en toelicht.
De rubriek ‘Signaleringen’ is in Liter 40 voor het laatst verschenen, overigens zonder afkondiging, en herrijst in dit nummer in een nieuwe jas onder de naam ‘Maatwerk’. Deze rubriek gaat vooraf aan de ‘Kritieken’ en bevat nog altijd signaleringen, vooral van actuele culturele ontwikkelingen, aan de hand van nieuw verschenen werken of ouder werk dat opnieuw over het voetlicht komt. ‘Maatwerk’ wordt de plaats voor persoonlijk gekleurde en soms polemische artikelen, (vooral) naar aanleiding van proza en essayistiek. Nieuw is dat de lengte van deze bijdragen mag variëren van puntige signaleringen tot stevig onderbouwde betogen.
Een nieuw begin in dit nummer is ook de rubriek ‘... in het Nederlands’. Op de puntjes in deze eerste aflevering vult Mart van der Hiele de naam in van de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson. De rubriek is bedoeld voor kritische evaluaties van literaire vertalingen naar het Nederlands. Van der Hiele beoordeelt de Dickinson-vertalingen van Vestdijk, Wilmink en Van Santen, en waagt zich zelfs aan een eigen vertaling. De behandelde gedichten bevatten allemaal een bij, ‘al was het alleen maar vanwege het contrast tussen het zorgeloos zoemende insect en de zwaar ademende dichteres met in haar kielzog de hevig tobbende vertalers’.
Daarnaast verwelkomt Liter twee nieuwe auteurs: Erik Harinck en Arjan Braam.
Natuurlijk is er ook continuïteit in dit nummer. Gedichten van Mischa Andriessen en Van der Graft, proza van Rijke de Wolf. Evenals een vertrouwde vertaling van Arend Smilde, ditmaal van het voorwoord van C.S. Lewis bij zijn bloemlezing uit het werk van George Macdonald.
De voorpublicatie van de gedichtreeks De julidagen van Henk Knol loopt vooruit op de zomer, en op Knols nieuwe bundel De overtijd, die beide in juni verwacht worden.
Eric de Frel, eindredacteur ad interim