Signaleringen
Vaarwel o klas
Kort na elkaar hebben twee bloemlezers zich gewaagd aan het thema onderwijs. Hans Werkman verzamelde onderwijsgedichten in de mooie bloemlezing Nog één maal door die hoge gang en nu heeft Gerrit Buesink gedichten en prozafragmenten verzameld in Vaarwel o klas. Het schoolleven in de Nederlandse literatuur. (Mozaïek, 112 blz., f 22,50)
Zo'n bloemlezing is altijd aardig, omdat je in kort bestek een onderwerp door verschillende schrijvers en dichters behandeld kunt zien. Dat onderwerp zal ook velen aanspreken, want we hebben immers allemaal schoolgegaan. Met wat er in de bloemlezing van Buesink staat, heb ik me dan ook best vermaakt.
Wel heb ik me geërgerd aan de slordige manier waarop deze bloemlezing is samengesteld. Bij de ‘Bronvermelding’ ontbreken alle titels, de gegevens (geboorte- en eventueel sterfjaar) over de schrijvers zijn niet volledig, citeren uit afzonderlijke bundels of uit verzamelbundels lijkt volstrekt willekerig.
Het ergste is, dat de bloemlezing volstrekt zonder enige visie is samengesteld. Een structurering ontbreekt, evenals een verhelderende inleiding. In het schamel ‘Woord vooraf’ verklaart de bloemlezer dat de gedichten en prozafragmenten zo veel mogelijk chronologisch zijn gerangschikt, maar ook op dat gebied zijn er vervelend veel fouten gemaakt. Het gekste is dat tussen drie gedichten van Leeflang (alle uit dezelfde bundel) ineens een gedicht opduikt van Muus Jacobse, die al tien jaar dood was toen Leeflangs bundel verscheen.
De keuze werd ‘voor een deel bepaald door de persoonlijke smaak en voorkeur van de samensteller’. Waardoor die keuze nog meer bepaald is, is niet duidelijk. Ik miste verschillende voor de hand liggende schrijvers en dichters. Dat heb je bij bloemlezingen natuurlijk altijd, maar om een boek als De ziekte van Lodesteijn (Lévi Weemoedt) kun volgens mij eigenlijk niet heen.
Vlamingen zijn nauwelijks opgenomen, terwijl ook bij hen veel over het onderwijs te vinden is. Bijdragen over het onderwijs in onze voormalige koloniën ontbreken geheel.
Vaarwel o klas is aardig om door te bladeren en wat in te lezen, maar het maakt de pretenties in de ondertitel absoluut niet waar. Het verschil met de zorgvuldig samengestelde bloemlezing van Werkman is schrijnend. Het is ongeveer het verschil tussen een lekke wastobbe en een mooi zeiljacht. [TB]