Redactioneel
Om te beginnen een correctie bij Liter 5: de titel van de bijdrage van Henk Knol moest luiden: ‘Het geheim van een waan’, een titel die abusievelijk terechtkwam in de rubriek Signaleringen. Met excuses aan Henk Knol.
Dat een gedicht van Henk Knol het omslag van Liter 6 siert, staat hier geheel los van. Ook de andere omslagen gedurende deze jaargang zullen bedrukt worden met een gedicht, dat hiervoor speciaal is geschreven.
Wat betreft de bijdragen in het binnenwerk: Hans Werkman interviewt drie van de verhalenschrijvers van wie een verhaal werd opgenomen in het clk-actieboekje 1999, en publiceert een lezing die hij hield over Maarten 't Hart en de kerkgeschiedenis. Theanne Boer wijdt een korte beschouwing aan het spel met werkelijkheid en verbeelding in twee romans (van Joost Zwagerman en Connie Palmen) en één film (van Peter Weir). De omvangrijkste bijdrage in dit nummer komt van Tjerk de Reus. Hij verdiepte zich in het werk van een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse dichters, Gerrit Kouwenaar.
Dirk Zwart maakt zich boos op Benno Barnard, om de wijze waarop deze uiting gaf aan zijn kritiek op de Nieuwe Bijbelvertaling. Gerda van de Haar, die daarentegen Barnards artikel als een ‘smakelijke tirade’ ervoer, buigt zich over de verschillen in taalgebruik tussen de diverse bijbelvertalingen en voert een pleidooi voor handhaving daarbij van het bijbelse, ‘literaire’ taalgebruik.
Liter kent een aantal rubrieken die nu eens wel, dan weer niet gevuld worden. In dit nummer geen Schrijversdagboek, Huurkolom of Antiquarisch, maar wel Klinker & Medeklinker (Eva Gerlach en Henk Knol) en een nieuwe, weinig pretentieuze rubriek: Dierbaar boek. Hierin wordt iemand gevraagd een boek te belichten dat hem bijzonder dierbaar is - of dit nu een literair meesterwerk-voor-volwassenen is of een kinderboek van vroeger. Dirk Zwart bijt de spits af. Verder publiceren we gedurende deze jaargang elke keer een combinatie van een (oude) ansichtkaart met een vergezellende tekst.
Aan het eind van het nummer treft u gewoontegetrouw een hoeveelheid Signaleringen en Kritieken aan. Daarin o.a. een recensie van Teunis Bunt, die zich afvraagt of Willem Jan Otten een christelijk dichter is.
In de vorige Liter is reeds opgemerkt, dat het redactie-adres is gewijzigd - zie het colofon. Inzendingen blijven natuurlijk even welkom als voorheen!