[Literatuur zonder leeftijd - nummer 90, voorjaar 2013]
Variatie en traditie
Als lezer van Literatuur zonder leeftijd bent u gewend dat in elk nummer bijdragen rondom een bepaald thema zijn opgenomen. Een enkele keer maakt de redactie een uitzondering op de regel. Dit voorjaarsnummer is daar een voorbeeld van. De afgelopen maanden zijn er artikelen ingezonden die zeer de moeite van het lezen waard zijn, maar die zich niet onder één noemer lieten brengen. De redactie wilde ze niet op de plank laten liggen en besloot tot een nummer dat even gevarieerd is als het Hollandse voorjaarsweer. Als er al sprake is van een rode draad, dan is het de aandacht voor beeld. De bijdrage van Ruth Hoogendam bijvoorbeeld gaat over de intrigerende wisselwerking tussen tekst en beeld in De uitvinding van Hugo Cabret en Het wonderkabinet van de Amerikaanse auteur en illustrator Brian Selznick. De eerste roman, volgens Selznick zelf een combinatie van roman, prentenboek, graphic novel en film, is een eerbetoon aan de eerste filmmakers. Het verhaal wordt in woord en beeld op een meeslepende manier verteld. Dat geldt al evenzeer voor Het wonderkabinet, een wonderlijk verhaal waarin twee levensverhalen uiteindelijk samenkomen.
De kleurrijke illustraties spatten van de bladzijden af in Geronimo Stiltons bewerking van de Odysseia van Homerus die besproken wordt in de bijdrage van Tiny la Roi. Veel rustiger zijn de tekeningen van Jan Jutte bij Dissus van Simon van der Geest, de tweede adaptatie die in dit artikel centraal staat. Waar de tekeningen bij Stilton vooral illustratief zijn, spelen de beelden van Jan Jutte een essentiële rol die, zo laat La Roi overtuigend zien, daardoor van de lezer een kritische houding vragen.
Speelse verwijzingen, in woord, maar vooral ook in beeld, staan centraal in de verkenning van het postmoderne landschap van Tom Schamp, een van de vele Vlaamse illustratoren die de laatste jaren de toon zetten in de Nederlandstalige jeugdliteratuur. Die verkenning, uitgevoerd door Sara van Meerbergen, laat zien hoe Schamp het visuele taalspel beheerst en hoe hij daarmee de lezer een wonderlijke en tegelijkertijd herkenbare wereld biedt met allusies naar kunst, literatuur en andere media.