[Nummer 60]
De zestigste Literatuur zonder leeftijd
Redactionele inleiding
De redactie had voor het nummer dat u voor u hebt een plan, zoals ze altijd - vanzelfsprekend - plannen heeft. Er moest iets bijzonders gebeuren met het zestigste nummer van Literatuur zonder leeftijd. We konden er natuurlijk een normale aflevering van maken, dat wil zeggen van het bekende hoge niveau, gewijd aan een interessant thema, maar eigenlijk vonden we dat té gewoon, nummer zestig moest een speciaal tintje hebben. De huidige redactie leek het een leuk idee, wanneer redacteuren én ex-redacteuren voor deze bijzondere gelegenheid een bijdrage zouden leveren, waarbij ze de vrijheid zouden krijgen om volstrekt hun eigen voorkeur te volgen. Beperkingen in onderwerpskeuze zouden hun niet worden opgelegd. Een redacteurennummer dus, van Documentatieblad kinder- en jeugdliteratuur tot Literatuur zonder leeftijd.
Maar ja, plannen zijn gemakkelijker gesmeed dan uitgevoerd, er staan ‘wetten in de weg en praktische bezwaren’, om Elsschot maar weer eens te citeren. Een redacteurennummer is het wel geworden, maar van de ex-redacteuren konden om zeer diverse, uiteenlopende redenen (zeer legitieme overigens) maar een beperkt aantal aan het verzoek van de huidige redactie voldoen.
Hugo Verdaasdonk, redacteur van het eerste uur, maakte van deze speciale gelegenheid gebruik om vanuit wetenschapstheoretisch perspectief zijn licht te laten schijnen over de literaire emancipatie van de jeugdliteratuur: Is de positie van de jeugdliteratuur c.q. het jeugdliteraire onderzoek daar daadwerkelijk bij gebaat?
Anne de Vries, ook reeds figurerend in de redactie van het eerste nummer, laat zich - opnieuw (of is het nog steeds?) - kennen als een expert op het terrein van bijna vergeten kinderliedjes. Zijn tocht door oude archieven en antiquariaten levert een fraaie aanvulling op zijn recent verschenen bloemlezing op (Van Alphen tot Zonderland, Querido, 2000).
Lieke van Duin, redacteur uit een iets latere periode, neemt op weloverwogen literaire wijze stelling in de recent ontstane discussie rondom Floortje Zwigtmans ‘gewelddadige’ roman Wolfsroedel.
Joke Linders, gedurende een lange periode hoofdredacteur en drijvende kracht achter menig nummer van Literatuur zonder leeftijd, kon helaas zélf geen bijdrage leveren, maar haar goede contacten met Aidan Chambers hebben er wel toe geleid dat het dankwoord van deze auteur bij de uitreiking van de H.C. Andersenprijs in de kolommen van dit jubileumnummer kon verschijnen.