meende te worden van het schrijven van’ het boek, maar ‘geen lezer (kan) er ooit een gevaar in hebben gezien. Het is een boek dat het denken verheldert, ons het onderscheid tussen goed en kwaad beter doet kennen, ons sterker doet verlangen om deugdzaam te leven en dit door praktische raad ook gemakkelijker maakt. Het is een waarlijk stichtelijk boek’. En over Lewis' grootste succes, de Narnia-verhalen, schrijft hij: ‘Geen wonder dat mijn stiefdochtertje, nadat zij alle Narnia-verhalen gelezen had, bitter huilde en zei: ‘Ik wil niet meer in deze wereld wonen. Ik wil in Narnia bij Aslan wonen. Lieverd, eens zal dat gebeuren’.
De biografie is doortrokken van Sayers levensovertuiging. Masturbatie is een groot probleem voor de jonge Lewis. Hij bad om hulp, maar verloor zijn geloof omdat zijn gebeden niet verhoord werden. ‘Het (geloof) was echter al verzwakt geraakt door gesprekken met Miss Cowie, die onder de bekoring van oosterse godsdiensten schijnt te zijn geweest en misschien theosofe was’. Oei!
Lewis heeft in zijn eigen biografie Surprised by Joy voedsel gegeven aan dit soort oordelen, maar als hij zelf schrijft over zijn mystieke schoonheidservaring, die hij joy noemt en die komt in some central hour, unsought, voegt Sayer daar aan toe: ‘een andere manier van zeggen dat het een ‘genade’ of ‘gave van God is’.
Als Lewis in hetzelfde boek zegt dat de ervaring van het absolute religieuzer is dan veel ervaringen die wel christelijk zijn genoemd, haast Sayer zich er aan toe te voegen: ‘Het kan niets anders zijn geweest dan een gewaarwording van de onmetelijkheid en heerlijkheid van God. Hij was aan het bidden zonder dat hij het wist’.
Grappig en pedant zijn enkele ‘verklaringen’ van de biograaf. Mrs Moore werd door sommige kennissen autocratisch en heerszuchtig genoemd. Sayer noemt dit ‘een bijna onvermijdelijk gevolg van het feit dat zij op jonge leeftijd de leiding moest nemen van een grote huishouding’. (Overigens viel Lewis voor dit soort vrouwen. Hij zocht steeds naar een strenge meesteres).
Andere verklaringen zijn onbegrijpelijk. Lewis voerde een christelijke kruistocht tegen verschillende misvattingen, onder andere dat de christelijke religie ten diepste een zeden leer of waardenstelsel is. Sayer: ‘Tegen deze opvatting bracht Jack in dat de christelijke ethiek verre van uitzonderlijk was, eigenlijk in de meeste religies aangetroffen wordt, en in alle beschavingen door de meeste hoogstaande mensen wordt aanvaard. Hij stelde dat het christendom geen nieuwe moraal is, maar een nieuwe ma-