[Nummer 35]
‘Waar heb dat allemaal voor nodig?’
redactionele inleiding
Het herfstnummer van Literatuur zonder leeftijd biedt een mengelmoes van postmodernistische senioriteit die als koopwaar in kinderliedjes, illustraties en emoties is verpakt. Geen wijs uit te worden. ‘Waar heb dat allemaal voor nodig?’ Kan de literatuur voor onze kleinen alstublieft gevrijwaard blijven van wetenschappelijke prietpraat? Die lezen we toch vooral vanwege haar schoonheid of kwaliteit?
Het jammere van ons tijdsgewricht is echter dat bijna niemand meer weet wat dat is. Hier en daar zwerft nog een enkeling die schoonheid meent te kunnen herkennen en daar dan bloedstollende betogen over houdt, maar steeds meer mensen zoeken houvast bij controleerbare meetbaarheid of definieerbare pedagogische maatstaven. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. En in dit nummer zijn we op zoek naar dat midden.
Jacques Dohmen vertelde op een conferentie in Maastricht welke emoties hem als lezer/redacteur/uitgever bij de keel grijpen en wilde zijn gevoelens wel met u delen. Henk Peters denkt postmodernistisch na over de kwaliteit van een Engels prentenboek. Jant van der Weg stelt zich vragen over de vroegste confrontaties met literatuur en Andreas Bode neemt nog meer Scandinavische illustratoren onder de loep dan Lieke van Duin in het vorige nummer al deed. Naast gedegen studies over de loopbaan van auteurs (Hugo Verdaasdonk) en hun (ver)bindingen met uitgevers (Frank de Glas) zijn er de persoonlijke ontboezemingen van onze hofleveranciers Sjoerd Kuyper en Bart Moeyaert. Renée Simons maakte van haar vakantie een speurtocht naar de kinderliteratuur van een verscheurd land en het Letterkundig Museum ruilde tijdelijk een deel van haar grote mensen collectie in voor een schrijfster die zich nooit iets van grenzen of leeftijden heeft aangetrokken. Over de kwaliteit van Annie M.G. Schmidt is iedereen het nu wel eens.
Deze aflevering bevat meer vragen dan antwoorden en voorlopig hopen we dat zo te houden. Zonder discussie slaapt elke vorm van literatuur in. Vandaar dus.