drijven? Of moet het hard kobalt zijn als van gifstof, of de kleur van de nachtelijke hemel in Italië, op een avond met vuurvliegjes? Het ene woord blauw is veel soorten blauw, dat is nu eenmaal zo. Een schlagermaker zit er niet mee. Blauw is blauw, de luisteraar kiest maar, want beschrijven kost tijd, en veel tijd heeft een schlager niet. De tranen in Mia Wutjes' stem, de muziek, de woorden die er omheen hangen, het hele lied helpt de luisteraar kiezen voor het enige echte blauw dat hij er zelf in wil horen. Schlagermakers kennen hun beperkingen. Ze weten dat de hersens van een luisteraar niet plat zijn, zoals de maag van een mens geen platte zak is als er geen eten in zit. Een strofe proppen ze niet vol informatie, documentatie en adressen en telefoonnummers. Waarom zouden ze? Met een paar woorden en een paar noten is de luisteraar al geholpen, de rest zoekt hij wel in zijn eentje op in zijn eigen hoofd.
Ik hou wel van dat idee: dat een woord geholpen wordt door wat er- omheen hangt. Boeken die me alles vertellen, zijn mijn soort boeken niet. Schrijvers die beschrijvers worden, en me op elke bladzijde haarfijn vertellen wat ik moet zien, waar en hoe, nee, ik ga er een beetje dood van onder mijn hersenpan.
Ik geef u een voorbeeld uit De silokuil, een heel kort verhaal van Jim Heynen uit een schitterende bundel vol heel korte verhalen, Dansen met de kippen. Er staat: Het water was zo groen als kuilgras. Het water rook groen. Het zag eruit als een plek waar kikkers of slangen naar toe zouden kruipen. Punt, en klaar. Ik weet niet of u het ziet, maar ik wist meteen wat voor water het was en hoe het rook, al heb ik geen idee wat kuilgras is en op wat voor soort water kikkers of slangen afkomen. Geen flauw idee. En toch zie ik het water op mijn manier in de film in mijn hoofd, omdat Heynen me precies genoeg woorden en precies genoeg beeld geeft. Het komt niet bij mij op hem te vragen: Waar ligt dat water, hoe groot is het, hoe ziet kuilgras eruit, groeit het, bloeit het, hoe ruikt groen ongeveer, en kun je er ook van eten? Met die informatie kan ik niks. Het doet alleen het licht uit onder mijn hersenpan.
Jim kent zijn radio. Hij weet dat schlagers alle lichten aandoen. Van tekst zijn ze nog