van een boek, zeggen Toin Duijx e.a. Het aanbod in de boekhandel en de openbare bibliotheek leidt vaak tot verschillend keuzegedrag. In de bibliotheek is het gemakkelijk een vervangend (fictie)boek te vinden, wanneer het fictieboek dat men graag zou willen lezen niet beschikbaar is. Er kunnen redelijk veel substitutieve keuzes gemaakt worden. In de boekhandel doet de noodzaak tot dergelijke keuzes zich veel minder vaak voor. Wanneer een boek dat men wil aanschaffen niet voorradig is, bestelt men het of men gaat naar een andere boekhandel.
Niet alleen de aanbieders (boekhandel en openbare bibliotheek) maar ook het medium lijkt tot specifiek keuzegedrag aanleiding te geven.
Het aanbod aan televisieprogramma's is wat betreft de aantallen soorten die het omvat zeer veel beperkter dan het boekenaanbod. Ik veronderstel dat televisieprogramma's die tot één bepaalde soort behoren (zeg, quiz, natuurfilm) als onderling sterk overeenkomstig worden waargenomen. Consumenten hebben natuurlijk hun voorkeuren; zij zullen echter geen zeer diepgaande verschillen zien (in aard, kwaliteit en aantrekkelijkheid) tussen de ene of de andere quiz, de ene of de andere natuurfilm. Televisiekijkers met een voorkeur voor een bepaald soort programma's zullen graag ‘meer van hetzelfde’ willen zien. Filmnetten, sportnetten, nieuwsnetten komen aan deze behoefte tegemoet: men kan daar, soms vierentwintig uur achtereen, één soort programma's bekijken.
Het boekenaanbod is sterk gedifferentieerd. Er bestaan tientallen, zo geen honderden soorten, boeken. Maar kopers en leners zien uiterst scherpe verschillen naar aard, kwaliteit en aantrekkelijkheid tussen individuele boeken, zelfs als deze tot dezelfde categorie behoren.
Binnen elke boeksoort concentreert de belangstelling van kopers en leners zich op werk van een heel klein aantal auteurs en, binnen het werk van deze auteurs, weer op een heel klein aantal titels. Toptienen, bekroningen, interviews, boekenprogramma's op televisie