Literatuur Zonder Leeftijd. Jaargang 6
(1992)– [tijdschrift] Literatuur zonder leeftijd– Auteursrechtelijk beschermd
[pagina 74]
| |
Is Wim Hofman wel een kinderboekenschrijver?
| |
[pagina 75]
| |
overschrijdend. Hij is mijns inziens geen kinderboekenschrijver in de gangbare betekenis van het woord en dat maakt hem juist zo bijzonder en waardevol als auteur. Zijn werk is leeftijdloos. Hij richt zich niet direct op kinderen, maar zijn werk komt voort uit de manier waarop hij in het leven staat. Joke Linders zegt over hem in De kleine Hofman: Wim Hofman is een verlegen en hoffelijk mens, iemand die de gave van de verklaring niet heeft verloren. Bij de lokkende verten van water en horizon voelt hij zich bijzonder prettig. Hij kijkt intens, leest veel Engelse poëzie en heeft een grote vrijheidsdrang.Ga naar voetnoot(3.)
Zijn intense manier van kijken komt tot uitdrukking in zijn zeer kunstzinnige en gedetailleerde illustraties, in zijn soms fotografische beschrijving van landschappen, dieren en mensen. Alles heeft zijn plaats en moet kloppen met de realiteit of een schijnbare realiteit.
Zijn voorkeur voor de Engelse poëzie is terug te vinden in zijn poëtisch taalgebruik, dat uitmunt in het visualiseren van beelden in een sobere, compacte taal. Geen woord staat er teveel. Als voorbeeld geef ik de beginregeis van zijn dankwoord uitgesproken bij de prijsuitreiking, waarin hij uitleg geeft op de vraag: ‘Hoe word je (in 's Hemels Naam) kinderboekenschrijver?’Ga naar voetnoot(4.).
Zorg dat je er bent,
Er hoeft geen speciale reden te zijn.
Het moet winter zijn, koud, februari bijvoorbeeld.
Sneeuw moet er liggen, de kachel moet uit zijn.
Je hebt geen haast.
Zijn dankwoord was trouwens subliem. Nog nooit heb ik iemand met zo weinig woorden en met zoveel verbeeldingskracht een levensverhaal horen vertellen als bij deze gelegenheid.
Zijn grote vrijheidsdrang komt in al zijn werk sterk naar voren. Niet voor niets heeft hij een sterke voorkeur voor klassieke jeugdverhalen als Alice in Wonderland en Huckelberry Finn. Het zijn verhalen die kinderen (en volwassenen) niet alleen laten | |
[pagina 76]
| |
kennis maken met absurde, gevaarlijke, spannende situaties, maar die tevens laten zien hoe je je angsten kunt overwinnen en initiatief kunt nemen om situaties de baas te worden. In het slot van haar bijdrage bij het onderwerp ‘vlot’ in De kleine Hofman schreef Bregje Boonstra: De zon mag dan verduisterd zijn en de wereld leeg, maar zelfs een klein persoon kan besluiten om te vertrekken. Hij keert de narigheid de rug toe en vaart met open ogen het onbekende tegemoet. En ik weet bijna zeker dat hij een plek zal vinden waar hij zijn vlot zal ombouwen tot een wankele, maar goede hut. Dit citaat is van toepassing op al het werk van Wim Hofman. Reizen is geen tijdverdrijf, maar een serieuze zaak, waarin je moet knokken voor je bestaan, voor je zelfbehoud. Het is tevens een noodzaak om in beweging te blijven. Het verruimt je denken en voelen. De verbeelding speelt ook in zijn reisverhalen een grote rol. De originele beelden die hij gebruikt, geven een extra accent aan zijn werk. Het juryrapport zegt daarover: Bij hem is een schelp niet alleen een intrigerend produkt van de zee, het is ook een verzamelobject of een symbool van geslotenheid. Hij verbindt het concrete met het abstracte, het absurde met het gewone. Joke van Leeuwen verwoordde het in haar feestrede nog subtieler: Hofman kijkt weer als nieuw naar het onooglijke en maakt het mooi ooglijk en nog mondig ook.
Het is voor de auteur en schilder Hofman jammer dat hij wat taal betreft gebonden is aan Nederland, waar de literatuur zo in hokjes wordt verdeeld. Hij verdient een groter bereik en meer waardering, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Prijzen kunnen dat niet bewerkstelligen; die worden gegeven door volwassenen die reeds deel uitmaken van de literaire wereld. Ook het gelijkstellen van het prijzengeld voor de literatuur voor volwassenen en die voor de jeugd heeft geen effect. Om deze grens te slechten, moeten andere wegen bewandeld worden. We hebben in Nederland zeer talentvolle jeugdboekenschrijvers. Het wordt tijd dat we daar trots op zijn. |
|