Verzuiling
In de tijdschriften van voor 1850 speelde de godsdienst een belangrijke rol. Bijvoorbeeld in de motivatie van deugden werd gewezen op God die kinderen zo graag braaf ziet en die hen zo lief heeft; de lezers moesten daarom maar uit dankbaarheid aan God, gehoorzaam en tevreden zijn, niet stelen, maar wel spaarzaam zijn en vooral andere mensen altijd de helpende hand willen bieden.
Beschouwingen over de natuur mondden uit in een loven van God als schepper daarvan. Omgekeerd werd de religie ook gehanteerd als een middel, een zienswijze, om de natuur te verklaren.
Zo kwam in Philopaedion een stukje voor van J.A. Oostkamp over zeemeerminnen (1823, 187-189). De bouw van dit dier werd daar precies omschreven en vervolgens verklaard als een voortbrengsel van Gods wijsheid: Ziet daar dan, kinderen! de waarheid van het, zoo menigmalen door de ouden voorgestelde, gevoelen bevestigd: dat het land niets heeft, of de zee bevat het insgelijks in haren ruimen schoot. Men kent dus niet alleen, het zeepaard, de zeehond, de zeekoe, de zeekat, de zeevogel, de zeeduivel, maar ook den zeemensch!.... Hoe groot is God, in de menigte en verscheidenheid zijner schepselen! Oostkamp vermoedde wel dat de jeugdige lezers na lezing toch nog hun twijfels zouden kunnen hebben: Maar misschien denkt de een of ander mijner jeugdige lezeren: ‘zou dit verhaal wel waarheid zijn?’. De schrijver voegt dan als bewijs toe dat een met name genoemde man in Amerika (Boston) zo'n zonderling dier in zijn bezit had.
Vanuit de groeiende orthodoxie binnen de protestantse kerken rees er verzet tegen de religie zoals die in kinderliteratuur naar voren kwam. Dit verzet richtte zich vooral op de relatie die gelegd werd tussen godsdienst en deugdzaamheid. Verhalen met figuren als de bekende brave Hendrik waren hen een doorn in het oog, alsof je door braaf te zijn de hemel kon verdienen! Vandaar dat er al snel jeugdtijdschriften verschenen van orthodox-protestantse signatuur. Jan de Liefde was bijvoorbeeld een redacteur van zo'n jeugdblad, namelijk Timotheus (1849-1855). Jan de Liefde, predikant, evangelist en stichter van