De jaren tachtig
De lezers uit de tachtiger jaren hebben voor het merendeel bekroonde boeken aangedragen en een paar gouden oude. Om met die laatste te beginnen, ‘Afkes Tiental’, ‘De avonturen van de baron van Münchhausen’ en ‘Alleen op de wereld’, zijn zo te zien boeken die kinderen kunnen blijven boeien.
Van de bekroonde auteurs zijn ‘De brief van de koning’ van Tonke Dragt, ‘Marijn bij de lorredraaiers’ van Miep Diekmann, ‘Pluk van de Petteflet’ van Annie M.G. Schmidt, ‘Kruistocht in spijkerbroek’ van Thea Beckman, ‘Grote mensen daar kun je beter soep van koken’ van Guus Kuijer, ‘Koning van Katoren’ van Jan Terlouw, ‘Deesje’ van Joke van Leeuwen en ‘Het Vlot’ van Wim Hofman favoriet. Paul Biegel wordt vertegenwoordigd door ‘Bastiaan Slorp’, W.G. van der Hulst blijkt met ‘Rozemarijntje’ ook voor deze generatie nog een populair auteur.
Verder hebben ‘De vondeling van het wad’ van Dieuwke Winsemius en ‘Spaghetti van Manetti’ van Kees Leibbrandt een plaats in deze vitrine veroverd. ‘Mijn vader woont in Rio’ van Burny Bos - een bewerking van een eerder verschenen boek - ligt wat voorbarig in deze vitrine. De hier tentoongestelde boekversie van de gelijknamige tv-serie is pas in 1990 verschenen.
Dahl, Lindgren en Silverstein zijn de enige buitenlandse auteurs met resp. ‘De Griezels’, ‘De gebroeders Leeuwenhart’ en ‘Op het randje van de wereld’.