Boekbeoordeling
Bubi 5
Voor de vijfde maal verscheen in november 1986 Bubi, het jaarboek van de Vlaamse jeugdliteratuur. In deze Bubi zijn twee informatieve bijdragen opgenomen. De eerste is ‘een jaaroverzicht van de Vlaamse kinder- en jeugdboekenmarkt’, geschreven door Luk Lammens. In 1985-1986 verscheen nogal wat werk van debutanten, bijvoorbeeld in het ‘Letterbergproject’ van Indofok. Ook de begeleiding van jonge auteurs is ter hand genomen, o.a. door de Jacob van Maerlantstichting. In 1985-1986 is het aantal vertalingen van Vlaamse boeken toegenomen, terwijl ‘kwaliteitswerk uit andere landen in vertaling in Vlaanderen verspreid kon worden’.
Na een overzicht van uitgeverijen wordt achtereenvolgens aandacht besteed aan kinder- en prentenboeken, poëzie en tijdschriften. Deze bijdrage wordt besloten met enkele voorbeelden van boekpromotie.
De tweede bijdrage is van Rudy Vanschoonbeek. In ‘Vlaamse jeugdliteratuur van 1968 tot 1986’ wordt een interview met Staf Loots gepresenteerd. ‘In 1968 verschenen er vooral avonturenboeken of verhalen met een geschiedkundige achtergrond. Vlaanderen was dus zeker niet toonaangevend, maar volgde veeleer internationale trends, met een beetje vertraging op landen als Nederland en Duitsland.’ ‘De recente aandacht voor de jongste lezers - de prentenboeken winnen aan belang - is evenzeer een verrijking.’
In het tweede deel van dit jaarboek worden de juryverslagen van de Vlaamse kinder- en jeugdjury gegeven.
- | Voor 8 tot 10 jaar: ‘Spetters op de kermis’ van Ed Franck (Clavis); |
- | Van 10 tot 12 jaar: ‘De witte vogel’ van Maria Heylen (Standaard); |
- | Van 13 tot 15 jaar: ‘Vrede nu?...’ van Katrien Seynalle (Amerbode). |
Het derde en laatste deel geeft adressen van auteurs, illustratoren, uitgeverijen, tijdschriften, organisaties en kinderboekwinkels.
Bubi 5 is zeker de moeite waard. Al zijn de inleidingen niet zeer diepgaand, zij geven een uitstekend beeld van een jaar Vlaamse jeugdliteratuur. Het derde deel, de klapper, maakt Bubi 5 zelfs tot een handig naslagwerkje.