Ongrijpbare Claus op alfabet gezet
‘Als mensen aldoor hetzelfde zeggen dan liegen ze, let maar op.’ Deze uitspraak, die Hugo Claus in 1994 deed in verband met een van zijn gedichten, is kenmerkend voor zijn houding tegenover begrippen als ‘waarheid’, ‘eerlijkheid’ en ‘consistentie’. In de afgelopen vijftig jaar gaf Claus een kleine duizend interviews. Dat kon, omdat hij tegen elke interviewer een nieuw verhaal afstak, niet zelden in tegenspraak met wat hij elders had verkondigd.
Uit deze rijke en rijkgeschakeerde bron putte Humo-hoofdredacteur Mark Schaevers voor zijn Groepsportret. Het is een abecedarium samengesteld uit citaten van Claus, dat verschijnt ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de schrijver op 5 april. Door een chronologische ordening in de lemma's aan te brengen, hoopt Schaevers een ontwikkeling in het denken van Claus bloot te leggen aangaande begrippen als ‘aartsvijand’ en ‘aftakeling’.
‘Een schrijver stelt zich in een gesprek op zoals in zijn boeken,’ zegt Schaevers, die Claus meermalen interviewde. ‘lemand als Jef Geeraerts geeft heel veel uitleg, maar dat is een auteur die ook in zijn romans vrij open is. Bij Hugo Claus is de relatie met de werkelijkheid ingewikkelder. Toch zitten er veel biografische elementen in. Ik heb er bewust voor gekozen zijn uitspraken niet als losse aforismen te presenteren, maar ze in een context te plaatsen.’ Volgens Schaevers ontstaat op deze manier ‘een vol portret’ van de schrijver.
Behalve Groepsportret publiceert De Bezige Bij In geval van nood, een bundel nieuwe gedichten van Claus. En voor de totaalfans liggen binnenkort een vermeerderde heruitgave van zijn verzamelde poëzie én een cassette met alle romans in de boekwinkel. Plannen voor een literaire avond rond Claus in De Balie in Amsterdam zijn afgeblazen, omdat de jubilerende schrijver zijn geliefde Frankrijk niet te lang wil verlaten. Wel viert hij op 2 april in Antwerpen zijn eigen, besloten, feest. (sk)