[Mulisch favoriet onder studenten]
Foto: beelddragers.nl
Staat Giphart bekend als de favoriete middelbare-school-auteur, op de universiteit wordt Mulisch nog hoog in het vaandel gehouden. De ontdekking van de hemel kwam in een enquête onder 250 Nederlandse en Vlaamse studenten als het meestgewaardeerde boek naar voren, en De Aanslag werd uit een lijstje met vijf titels het vaakst tot cadeau gekozen.
sasja koetsier en johan oosterman
Wat vind je van lezen, hoe vaak lees je een boek, wat is het mooiste boek dat je ooit las? Dit zijn een paar van de vragen die de redactie van Literatuur in mei voorlegde aan studenten Nederlands, Rechten en Journalistiek in Nederland en Germaanse talen in België. De resultaten geven een beeld van het leesgedrag van studenten.
Over de waardering van specifieke boeken werden twee vragen gesteld: welk boek zou iedereen gelezen moeten hebben, en wat is het mooiste boek dat je zelf ooit hebt gelezen? De eerste was een meerkeuzevraag waarbij de Max Havelaar het met drie stemmen van de Bijbel won.
Veelgenoemde auteurs bij de open vraag naar het ‘mooiste boek’ zijn Mulisch, Tolkien, Tartt en Hermans, maar ook een aantal jeugdboeken scoort hoog in de waardering van studenten; de Harry Potter-hype woedt op de faculteiten nog stevig door.
Een opvallende tweedeling is te zien wanneer we kijken naar het aandeel van vrouwen in de genoemde ‘belangrijke’ of ‘mooie’ literaire werken. Dan blijkt dat vrouwelijke auteurs vrijwel uitsluitend worden genoemd door vrouwelijke lezers. Slechts zeven schrijfsters winnen de gunst van (acht) mannelijke lezers, en daar zitten drie jeugdboekenauteurs bij. Vergelijkbaar is de scheidslijn tussen Nederlandse en Vlaamse auteurs. Zo valt op dat een titel als Tongkat van Peter Verhelst uitsluitend onder Vlaamse studenten populair is, en dat niet meer dan vijf Nederlandse studenten een werk van een Vlaamse auteur aanbevelen. De Antwerpenaren verdelen hun belangstelling voor de Nederlandstalige literatuur gelijkmatiger over beide landen.
Ook in de beoordeling van wie er al dan niet tot de canon behoren, tekenen zich verschillen af tussen Vlaanderen en Nederland. De Vlamingen Hugo Claus, Willem Elsschot en Hadewijch worden door Antwerpse studenten aanzienlijk vaker tot de canon gerekend dan door hun Nederlandse collega's. Vlamingen bleken in het alge-