Gieriksterren: keurmerk voor de literaire fijnproever
Als een Michelin-ster voor de boekhandel: een leidraad voor de fijnproever en een kwaliteitsmerk voor de branche. Zo droomde zich de redactie van het Vlaamse literaire tijdschrift Gierik hun zelf ontworpen en uitgevoerde kwaliteitstest. In 2000 werd het onderzoek voor het eerst uitgevoerd, en kwam de Brugse boekhandel De Reyghere met twee sterren als beste uit de bus. Bij de herhaling van het onderzoek, eind vorig jaar, behield de winkel haar twee sterren, maar moest hij de titel ‘Beste literaire boekhandel van Vlaanderen’ afstaan aan De Groene Waterman in Antwerpen.
De ‘boekentempel’ in de Antwerpse Wolstraat wordt geprezen om haar brede voorraad actuele en klassieke literatuur, de mooie verzameling poëzie, de klantvriendelijke en uitnodigende inrichting en de kundigheid van het personeel. De objectieve meetlat van het Gierikteam bestond uit een lijstje met in totaal dertig titels, die volgens de redactie thuishoren in een literaire boekhandel. Met de score van negentien voerde De Groene Waterman het klassement aan. Een drie-sterrennominatie, tot nog toe niet vertoond, komt pas met 21 titels in zicht.
De boekenbranche moet zich op kwaliteit gaan profileren, vindt Gierik, en met deze vergelijkende toets hoopt ze daaraan haar steentje bij te dragen. Een eervolle vermelding was er in dit kader voor De Boekuil in het stadje Mortsel bij Antwerpen, die zich met een grondige verbouwing en herinrichting in twee jaar tijd opwerkte van nul naar twee sterren. Van de circa honderd boekhandels kwamen er dit jaar negen in aanmerking voor een tweesterren-nominatie. Tien kregen van de jury één ster en nog eens tien een vermelding-metstip.
Een inspirerend voorbeeld, dat navolging verdient. Hoewel het aantal boekhandels er aanzienlijk groter is, kan ook in Nederland de kwaliteit van het aanbod wel eens zorgvuldig onder de loep worden genomen. Uitstaltafels met de jongste uitgaven - overal dezelfde - nemen een steeds prominentere plaats in ten koste van de wandkasten met klassieken en series. Maar: moet een boekhandel niet meer zijn dan de vitrinekast van de verschillende uitgevers? Kan de lezer behalve Lanoye's Boze
Tongen gelijk ook de andere twee delen van zijn monstertrilogie meenemen? Staat de Max Havelaar wel op de plank? En worden er behalve de signeersessie van een bestsellerauteur ook eigenzinniger literaire activiteiten georganiseerd?
Op zoek naar de eigen kwaliteitsnormen van de Nederlandse zelfstandige boekhandel zal Literatuur de komende afleveringen met regelmaat verslag uitbrengen van de toestand in de boekenwereld. In het dikke zomernummer een eerste voorproefje uit de regio. [sk]