Hella Haasse. Foto: Bert Nienhuis.
Renate Dorrestein. Andere auteurs die besproken worden zijn Simon Vestdijk, Willem Frederik Hermans, Jan Wolkers, Anton Koolhaas, Jacques Hamelink, Hugo Raes, A. Alberts, Dick Hilenius, Jos Ruting en Maarten 't Hart.
eb
·Mededelingen van het Cyriel Buysse Genootschap XVI. Gent: Cyriel Buysse Genootschap, 2000. 269 blz.; ills.; issn 0772 1455; BEF 450 excl. portokosten.
De studie van leven en werk van Cyriel Buysse blijft bloeien en boeien. Het zestiende jaarboek bevat een bijdrage van Guido van Heulendonk die herinneringen ophaalt aan zijn Gentse studietijd en zijn kennismaking toen met het werk van Buysse. In 2003 moet de Buysse-biografie van Joris van Parys verschijnen; nu de voorpublicatie van wat daarin het laatste hoofdstuk zal worden. Over de receptie van Buysse in Duitsland gaan de artikelen van Jaap Grave en Luc van Doorslaer. Romain John van de Maele zoekt sporen in Buysses plattelandswerelden, waartoe ook de Kontenhoek en Deurle behoren waarover respectievelijk Arnold Strobbe en Eddy Vaernewijck een bijdrage leveren. Anne Marie Musschoot verzorgt als gewoonlijk de Kroniek van de Buyssestudie, ditmaal over de periode oktober 1999-september 2000.
pjv
·Leo Vissers. Kijk maar: er staat wat er staat. De Tienduizend Dingen van Maria Dermoût. Een kritisch leesverslag. Roosendaal: De Goudvis, 2000. 66 blz.; ƒ 15,00.
Neerlandicus Leo Vissers houdt zich al jaren bezig met het werk van Maria Dermoût, speciaal haar roman of verhalencyclus (volgens Vissers is het het laatste) De tienduizend dingen uit 1955. Eerder schreef hij De harpe Amoret, maar in dit kritische leesverslag waagt hij een poging tot totale analyse. Dat is inclusief een verklaring van het motto vanuit de taoïstische natuurfilosofie. Vissers polemiseert hartgrondig met andere Dermoûtinterpretatoren als E.M. Beekman, Rob Nieuwenhuys en Kester Freriks, die volgens hem van het boek geen snars hebben begrepen. Wie zich in de discussie wil mengen, kan het boek bestellen door ƒ15,00 over te maken op giro 1125361 t.n.v. L.H.M. Vissers to Roosendaal.
pjv
·Ernst Bruinsma & Jan Stuyck. Literaire kwaliteit was de enige norm. Fondslijst Uitgeverij A. Manteau, Les Èditions Lumière 1938-1955. Antwerpen: L.P. Boon-documentatiecentrum, Universiteit Antwerpen, 2000. 102 blz.
In een aantrekkelijke vorm en een beperkte oplage verscheen de met zorg samengestelde fondslijst van de bijzondere uitgeverij van Angèle Manteau die er prat op ging altijd literaire kwaliteit op de markt te brengen. In zijn inleiding neemt Ernst Bruinsma een aantal aspecten van het leven en het uitgeverswerk onder de loep van de van oorsprong Waalse vrouw, die als studente in aanraking kwam met Greshoff en via hem met de Nederlandse literatuur en literatoren van die dagen. Met de (bibliofiele) uitgeverij werd ze vertrouwd als secreraresse van A.A.M. Stols die vlakbij Greshoff in Brussel woonde. In 1932 nam ze de handel van Stols over die weer naar Maastricht vertrok, en vanaf 1935 begint ze zelf uit te geven. Maar pas vanaf 1938 wordt ze door uitgever Leopold in staat gesteld een echt uitgeversbedrijf te beginnen.
Waar dat toe geleid heeft, laat de fondslijst overduidelijk zien. Die vermeldt 324 nummers, waaronder een flink aantal boeken (o.a. van Herwig Hensen, Boon, Minne, Daisne, Claus) dat met een literaire prijs is bekroond. De Franstalige serie Les Èditions Lumière telt daarnaast nog 96 uitgaven. Bij iedere titel vermelden de bibliografen uiteraard de volledige titelbeschrijving, maar ook aanvullende informatie over contractdatum, oplage, prijs, papier, vertaler, illustrator,