Van Abraham tot Zacheüs
De Nijmeegse uitgeverij sun bouwt een aardige serie naslagwerken op betreffende thema's in de kunsten. In 1987 (2e dr. 1988) verscheen Van Achilles tot Zeus en in 1989 Van Alexandros tot Zenobia waarin Moormann en Uitterhoeve de doorwerking van thema's uit respectievelijk de klassieke mythologie en geschiedenis behandelden. Van de hand van Louis Goosen verschenen vervolgens Van Abraham tot Zacharia (Nijmegen: sun, 1990; 270 blz.; ƒ 39,50) en Van Andreas tot Zacheüs (Nijmegen: sun, 1992; 334 blz.; ƒ 39,50) met respectievelijk ‘thema's uit het Oude Testament in religie, beeldende kunst, literatuur, muziek en theater’ en ‘thema's uit het Nieuwe Testament en de apocriefe literatuur in religie en kunsten’.
Eigenlijk wordt in al deze naslagwerken de term ‘thema’ ijdel gebruikt, want de trefwoorden bestaan uitsluitend uit mythologische, historische en bijbelse figuren. Opvallend is dat de twee delen van Goosen veel minder trefwoorden bevatten (57 en 60) dan die van Moormann en Uitterhoeve (134 en 104), hetgeen bij een gelijkblijvend of zelfs toenemend aantal pagina's leidt tot langere beschrijvingen: Jezus krijgt drieënvijftig pagina's en Maria drieëndertig. Voordat men bijvoorbeeld Lentulus of Tubal-Kaïn, die in de index doorverwezen worden naar Jezus, daar heeft teruggevonden, is men een ergernis verder.
Niettemin blijven het fraaie boekwerken die men niet graag zou willen missen: ze bevatten uitgebreide bibliografieën, registers op auteurs en kunstenaars en op bijbelse figuren die in de context van de grotere lemmata behandeld worden.
PJV
Richtlijnen voor auteurs
U wordt verzocht voor uw kopij literatuurkopijpapier te gebruiken (aan te vragen bij het redactiesecretariaat) en naast het volgen van de aanwijzingen daarop vermeld, de volgende regels in acht te nemen:
- voorkeurspelling gebruiken, afkortingen zoveel mogelijk vermijden, getallen in principe als woorden schrijven, en alinea's laten inspringen;
- alle tekst (ook titel, tussenkopjes, evt. wijzigingen) binnen het kader typen, op de definitieve plaats - geen verwijstekens gebruiken; te cursiveren zinsdelen, aangehaalde titels etc. onderstrepen - grote citaten, gedichten enz. niet onderstrepen; s.v.p. om verwarring te voorkomen nooit een cursieve typeletter gebruiken.
- Verder wordt u verzocht beknopte personalia en een literatuuropgave toe te voegen - conform de reeds in literatuur gepubliceerde artikelen - en geen noten te plaatsen;
- voor goed reproduceerbare illustraties te zorgen (bij eerste inzending volstaan fotokopieën daarvan), met onderschriften en eventuele auteursrechtvermelding op een afzonderlijk vel kopijpapier (ook de illustraties niet in de kopij plakken maar los bijvoegen);
- de lengte van het artikel de ± vijfduizend woorden niet te laten overschrijden, het artikel van bondige tussenkopjes te voorzien en, tenslotte, de volledige kopij in vijfvoud in te leveren en zelf minstens één kopie te behouden.