Veilingterminologie
Voor degene die na een eerste auctiebezoek door de hamerslag van de veilingmeester voor zijn kavel zijn limiet met een onverwacht opgeld overschreden zag, is er nu een naslagwerk verschenen dat hem voor dit soort verrassingen kan waarschuwen: Het veilingwoordenboek. [Een gids voor de veilingbezoeker en antiekliefhebber: veiling- en antiektermen alfabetisch per onderwerp gerangschikt en verklaard] (Groningen: BoekWerk, 1990; 286 p., ills.; ƒ 34,50), samengesteld door Huub van den Boom en Frans Mutsaers. Na een inleiding waarin de gang van zaken bij een veiling wordt uitgelegd, worden in een aantal rubrieken algemene veilingtermen behandeld en terminologie op het gebied van onder meer stromingen en stijlen (barok, biedermeier, dadaïsme, De Stijl), ontstaanswijzen, technieken en materialen (aquatint, droge-naaldets, gravure, houtsnede, perkament, zeefdruk), verschijningsvormen, beeldaspecten en vakuitdrukkingen (oblong, plano), prenten en grafische kunst (blokboek, emblemata, incunabelen, staat), handschriften en kalligrafie (bibliofiel [sic], computerschrift [sic], glossen, gothisch schrift, karolingische minuskel, letterzetter [sic], verluchten).
In hoofdstuk 18 worden ontwerpers, vormgevers, producenten, streken en landen alfabetisch behandeld, onder wie ook de drukkers Blaeu, Gutenberg en Plantijn. Hoofdstuk 19 gaat over symbolen en begrippen (crucifix, mecenas, spotprent), waartoe ook een aantal veel voorkomende thema's en motieven gerekend wordt (Amor en Psyche, annunciatie, Leda en de zwaan). Veilinghuizen in Nederland en België worden in caput 20 alfabetisch op plaatsnaam op een rij gezet (in Haarlem ontbreekt Bubb Kuyper). Een alfabetisch register verwijst naar alle in de diverse hoofdstukken behandelde namen en termen.
In het woord vooraf wordt geen enkele aanspraak op volledigheid gedaan, maar wel heeft men de illusie dat dit werk als basis kan dienen voor verdere studie. Dat lijkt me inderdaad een illusie, want er wordt nergens verwezen naar literatuur. Als bij iedere rubriek een aantal titels was vermeld van handboeken op het desbetreffende gebied had dit woordenboek aan waarde gewonnen.
PJV