| |
| |
| |
Literatuur nieuws
Vondel weer op het toneel
De Toneelgroep Amsterdam brengt eind december 1990 tot februari 1991 in de Stadsschouwburg Vondels Gysbreght en Lucifer. Toneelgroep Amsterdam pakt de Gysbreght-traditie weer op met een beeldende versie van Rieks Swarte, die op zoek gaat naar de wereld van Vondel, inclusief diens grote liefdes: Rubens, Vergilius en Jacob van Campen. U krijgt iets te zien van het theater van Van Campen, komt erachter dat Gysbreght eigenlijk Aeneas is, het schip met rijshout het paard van Troje en waar Rubens zijn windkracht vandaan haalt. Maar ook de gruwelijkheden van de oorlog, het barokdrama, het katholicisme, het dilemma tussen heldendom en huwelijkse trouw en de kindermoord. Rest nog het beleg van Amsterdam in miniatuur. De Gysbreght wordt gespeeld van 30 december 1990 tot en met 13 januari 1991; aanvang 20.15 uur. De première is op 1 januari.
De bewerking van Lucifer is een jongerenvoorstelling in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg, gespeeld door scholieren en studenten die zich via audities hebben aangemeld. De voorstellingen vinden plaats van 8 januari tot en met 3 februari 1991, aanvang 20.15 uur. De première vindt plaats op 11 januari. Kaartverkoop en reserveren aan de kassa, Leidseplein 26 of telefonisch 020-242311, maandag t/m zaterdag vanaf 10 uur; op zon- en feestdagen vanaf anderhalf uur voor de voorstelling.
PJV
| |
Teletekst LiTTerair
In september zijn Teletekst nos en Teltekst brt gestart met een pagina, ‘LiTTerair’, die dagelijks informatie biedt over literatuur. De berichtgeving op deze pagina zal gekoppeld zijn aan de literaire actualiteit: nieuwe titels, evenementen op het vlak van de literatuur en de leesbevordering, tentoonstellingen, uitreiking van literaire prijzen of bekendmaking van de winnaars, herdenkingen, ander nieuws rond auteurs (kroonjaren, bezoek van buitenlandse auteurs aan Nederland of Vlaanderen, overlijden enzovoort).
Deze literaire pagina, mogelijk gemaakt door een subsidie van de Nederlandse Taalunie, wordt samengesteld door de dienst Lectuurvoorlichting Volwassenen van het nblc die daarbij zeer nauw samenwerkt met het Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven te Antwerpen.
De informatie op LiTTerair wordt elke dag ververst. In de weekends zullen de eerder in de week uitgezonden pagina's rouleren, tenzij de actualiteit het zou vereisen daarop in te breken.
Jef van Gool
| |
Call for papers
Op 21, 22 en 23 mei 1992 organiseren de departementen Germaanse en Romaanse Filologie van de Universiteit Antwerpen (ula) een driedaags internationaal comparatistisch colloquium gewijd aan het modernisme onder de titel The turn of the century. From Modernism to the Avant-Garde in European Literature and the Arts / Le tournant du siècle. Du modernisme à l'avant-garde dans la littérature et les arts européens.
Bedoeling is, uitgaande van de nog steeds bestaande terminologische en inhoudelijke verwarring met betrekking tot het modernisme, dit voor de hedendaagse cultuur en literatuur nochtans centrale concept zo compleet mogelijk te belichten en eventueel te preciseren.
Drie onderwerpen zullen daarbij aan bod komen:
1. | terminologische discussie en theorievorming: identificatie en situering van het fenomeen modernisme; |
2. | praktische toepassingen: verhouding tot het modernisme van periodes (fin-de-siècle), bewegingen (naturalisme, symbolisme en dergelijke), stromingen (avant-garde), stijlen (impressionisme, art nouveau), individuele auteurs en teksten; |
3. | interdisciplinaire aspecten: vergelijking met modernistische uitingen in andere kunsttakken. |
De voorziene duur van de referaten - in het Engels of het Frans - is 30 minuten. De belangstellenden wordt gevraagd voor uiterlijk 1 september 1991 een abstract van 1 à 2 pagina's te sturen aan de secretaris van het colloquium: Dr. Luc Herman, Departement Germaanse Filologie, Universitaire Instelling Antwerpen, Universiteitsplein 1, b 2610 Antwerpen (Wilrijk), België. Fax: (323) 8202244.
Luc Herman
| |
Nascholingscursus Literatuur & Maatschappij in de Gouden Eeuw
De sectie Renaissance-letterkunde van het Instituut De Vooys (RU Utrecht) verzorgt in maart/april 1991 een nascholingscursus ‘Literatuur & Maatschappij in de Gouden Eeuw’ voor docenten Nederlands en andere belangstellenden. De bedoeling van deze cursus is de relatie tussen de zeventiende-eeuwse literatuur en de maatschappij waarin zij ontstaan is vanuit diverse invalshoeken te belichten en daarbij de nieuwste onderzoeksresultaten ten presenteren. De onderwerpen die aan de orde zullen komen, zijn: literatuur en de kunst van het overtuigen; dichten in theorie en praktijk; literatuur over echt en trouw; toneelliteratuur als politiek medium; het literaire buitenleven; de didactische doelstelling van embleemliteratuur.
De cursus wordt in Utrecht gegeven en bestaat uit zes wekelijkse
| |
| |
bijeenkomsten van twee uren ('s avonds). De eerste bijeenkomst valt in de week van II maart. Over de exacte data, aanvangstijd en locatie worden de deelnemers te zijner tijd geïnformeerd. De kosten van de cursus bedragen ƒ 50,-. Na afloop ontvangt men een certificaat van deelname.
Schriftelijke aanmeldingen vóór 15 februari 1991 zenden aan dr. M. Meijer Drees, Instituut De Vooys voor Nederlandse taal- en letterkunde, Trans 14, 3512 JK Utrecht.
Marijke Meijer Drees
| |
Auctiecatalogi op microfiche
De Leidse boekhistoricus en Amsterdamse hoogleraar in de geschiedenis van uitgeverij en boekhandel, Bert van Selm, is bij Inter Documentation Company te Leiden gestart met een microficheproject onder de titel ‘Book sales catalogues of the Dutch Republic 1599-1800’. Na zijn uit 1987 daterende proefschrift over Nederlandse boekhandelscatalogi in het begin van de zeventiende eeuw is het geen vraag meer hoe belangrijk de boekhandels- en auctiecatalogi zijn als bron voor de Nederlandse en internationale boek- en boekhandels-, ideeën-, literatuur- en kunstgeschiedenis. De Republiek nam een centrale en innovatieve plaats in wat betreft het veilen aan de hand van gedrukte catalogi.
Na jarenlange research heeft Van Selm uit tal van bibliotheken ongeveer 2600 gedrukte anctie-, fonds- en magazijncatalogi te voorschijn gehaald van privé-bibliotheken en uitgevers. De complete catalogi komen nu beschikbaar op microfiches, het eerst de collectie van de Bibliotheek van de Vereeniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels en gedurende de volgende drie à vijf jaar de andere collecties, waaronder die van de Koninklijke
De catalogus van Gisbertus Cuperus, 1717, uit de collectie van de Bibliotheek van de Vereeniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels, Amsterdam
Bibliotheek in Den Haag, van de Herzog August Bibliothek te Wolfenbüttel en van de British Library in Londen. Samen met nieuwe vondsten zullen te zijner tijd ongeveer 3000 catalogi beschikbaar en toegankelijk zijn via een gedrukte cumulatieve catalogus met bibliografische beschrijvingen, een chronologische index en een index op naam van boekverkopers, uitgevers en veilinghouders. De catalogus met indices zal waarschijnlijk ook op diskette te verkrijgen zijn.
De prijs van een aflevering van 250 microfiches bedraagt ƒ 1.750,-, te bestellen bij Inter Documentation Company bv, postbus 11205, 2301 ee Leiden. Op dit moment zijn vijf afleveringen gereed, alle betrekking hebbend op de collectie van de Bibliotheek van de Vereeniging.
PJV
| |
Haags toneel geïnventariseerd
De eenmansonderneming van de heer F. Boulangé betreffende het Haagse theaterleven in de achttiende en negentiende eeuw verdient zeker ook de belangstelling van de neerlandicus. In drie in eigen beheer keurig gedrukte, gebonden en uitgegeven delen is nu een zo compleet mogelijke chronologische lijst voorhanden van het repertoire van de Koninklijke Nederduitsche Schouwburg over de periode 1815-1836.
In deel 1 (1988) werd het Franse repertoire over de jaren 1815-1824 geïnventariseerd; deel 2 (1989) geeft het Hollandse programma over de periode 1815-1834 en deel 3 (1990) bevat het resterende Franse programma uit 1825-1836. Binnenkort zal de inventarisatie over de volgende jaren voortgezet worden.
Deel 2 vermeldt de titels van 532 stukken (geclassificeerd naar drama, toneelspel, ballet, opera, opera comique, pantomime, blijspel, treurspel, tableau vivant, vaudeville), waarvan er slechts 79 oorspronkelijk Nederlands zijn. Onder de toneelauteurs, -vertalers en -bewerkers treft men de namen aan van onder anderen P.J. Uylenbroek, N.S. van Winter, L. van Winter-Van Merken, M. Westerman, J. Nomsz, Van Esveldt Holtrop, C. van de Vijver, A. Fokke Simonsz, Vondel (uiteraard de Gysbreght), M. Westerman, H. Tollens, P. Langendijk, A.J. Zubli, A.L. Barbaz, P.G. Witsen Geysbeek, Focquenbroch, H.H. Klijn, A. Loosjes Pzn., R. Feith, B. Huydecooper, C. Loots en Jacob van Lennep.
In het chronologische overzicht wordt bij iedere opvoering de titel gegeven, de naam van de auteurs en bewerkers en via gestandaardiseerde afkortingen de namen van de acteurs. Op de pagina's 180-225 in deel 2 is een op titel gealfabetiseerde lijst van de gespeelde stukken opgenomen met een overzicht in welke jaren en
| |
| |
maanden de desbetreffende stukken gespeeld zijn. Een alfabetische lijst van auteurs ontbreekt helaas. De delen zijn in combinatie en afzonderlijk verkrijgbaar door ƒ 85,- per deel over te maken op giro 700244 van F. Boulangé, Notenlaan 28, 1185 RS Amstelveen, onder vermelding van het gewenste deel.
PJV
| |
Het Nederlandse archiefwezen
De neerlandicus die af en toe genoodzaakt is archieven te raadplegen, wordt soms geconfronteerd met openingstijden van archiefinstellingen die niet geheel overeenkomen met zijn of haar onderzoeksschema. De zakelijke gegevens zoals die opgenomen zijn in de reeks Overzichten van de archieven en verzamelingen in de openbare archiefbewaarplaatsen in Nederland zijn vaak niet meer actueel. Recentere informatie bevat de Staat van het Nederlandse archiefwezen, een brochure die tot op heden verscheen als bijlage bij het maandelijkse archivarissentijdschrift Nieuws van Archieven, dat buiten de directe doelgroep nu niet bepaald heel bekend en mede vanwege de prijs, ƒ 55,- voor niet-leden, niet erg verbreid is.
De Vereniging van Archivarissen overweegt om met ingang van 1991 de ‘Staat’ als afzonderlijke publikatie uit te brengen, waarschijnlijk onder de naam ‘Almanak van het Nederlandse archiefwezen’. De laatstverschenen ‘Staat’ over het jaar 1990 bevat een overzicht van alle Nederlandse archieven: het Algemeen Rijksarchief, de provinciale, gemeente-, streek- en waterschapsarchieven, kerk- en bedrijfsarchieven, audiovisuele archieven, documentaciecentra op het gebied van genealogie en heraldiek en van verenigingen en stichtingen in binnen- en buitenland. Vermeld worden adressen, telefoonnummers en openingstijden en de namen van de medewerkers bij de verschillende afdelingen van een archief (ook ondergebracht in een alfabetisch register). In het tijdschrift Nieuws van Archieven worden regelmatig mutaties op de ‘Staat’ gepubliceerd.
Nadere informatie verschaft het Bureau van de Vereniging van Archivarissen in Nederland, postbus 11645, 2502 AP 's-Gravenhage, 070-3478656.
PJV
| |
Doopsgezinde zeventiende-eeuwse kunst
De lezingen van het congres over ‘Doopsgezinden en kunst in de 17e eeuw’, dat op 27 oktober 1989 in Amsterdam werd gehouden (zie Literatuur 6 [1989], p. 297), zijn gepubliceerd in een speciaal nummer van Doopsgezinde Bijdragen, nieuwe reeks, nr. 16 (1990) (246 p.; Amsterdam: Doopsgezinde Historische Kring, Singel 450, 1017 aw Amsterdam).
De bundel bevat de bijdragen van P. Visser over ‘Doopsgezinde rederijkersactiviteiten in de eerste helft van de zeventiende eeuw, voornamelijk in Hoorn, De Rijp en Rotterdam’; C. de Bruijn, ‘Vondel en Oudaan: strijders voor het psalmgezang’; P.E.L. Verkuyl, ‘Zoeklicht op Van Manders Olijf-bergh’; H. Miedema, ‘Een schilderij van Karel van Mander de Oude (1548-1606); een doopsgezinde interpretatie’; R. Falkenburg, ‘Landschapschilderkunst en doperse spiritualiteit in de zeventiende eeuw - een connectie’; D.H. Schuckman, ‘Gebruiksgrafiek bewaard: handelsmerken door Izaak Vincentsz. van der Vinne (1665-1745)’ en J.M. Welcker, ‘Amsterdamse doopsgezinden in de achttiende eeuw’.
PJV
| |
Project Haarlem 1995
In 1995 zal Haarlem herdenken dat het 750 jaar daarvoor stadsrechten kreeg. Bij die gelegenheid zal een handboek verschijnen over de geschiedenis van Haarlem, in het bijzonder gericht op de sociaal-culturele ontwikkelingen. Uiteraard zal ook de letterkunde daarin een plaats moeten krijgen. Daartoe is vanuit het Haarlemse Gemeentearchief contact gezocht met neerlandici bij wie belangstelling voor een aspect van het Haarlemse literaire leven vermoed kon worden. Op grond van de reacties is voor de oudere letterkunde (tot 1770) inmiddels een voorlopige planning vastgesteld. De desbetreffende hoofdstukken in het handboek zullen geredigeerd worden door D. Hogenelst, E.K. Grootes en A. Nieuweboer. Zij zullen daarbij kunnen steunen op deelonderzoekingen die mede door anderen worden uitgevoerd. Aangezien de resultaten daarvan slechts in beperkte mate verwerkt kunnen worden, is besloten tevens een bundel studies samen te stellen, die in 1994 zou kunnen verschijnen. Daarvoor zijn reeds (met enig voorbehoud) bijdragen toegezegd over de volgende onderwerpen: het Damiate-thema, een lofdicht van circa 1400, boekverluchting, de drukker Jacob Bellaert, de rederijkerskamers, Coornhert, boekdedicaties aan het stadsbestuur, liedboekjes omstreeks 1640, belegeringsdrama's, het dichtersgeslacht Van Elsland, gedichten van W. Schouten, gelegenheidsgedichten, Langendijk.
Daarmee is de lijst van interessante onderwerpen natuurlijk niet uitgeput. Indien er onderzoekers zijn die menen eveneens een bijdrage aan de bundel te kunnen leveren, dan wordt hun vriendelijk verzocht contact op te nemen met E.K. Grootes, p/a Instituut voor Neerlandistiek, Spuistraat 134, 1012 vb Amsterdam. Er bestaan plannen om tot een vergelijkbare opzet te komen voor de
| |
| |
Haarlemse letterkunde ná 1770. Belangstellenden daarvoor kunnen zich wenden tot prof. dr. W. van den Berg op hetzelfde adres. Het gehele handboekproject wordt gecoördineerd door G.F. van der Ree-Scholtens, Gemeentearchief Haarlem, Jansstraat 40, 2011 rx Haarlem.
E.K. Grootes
| |
De echte Hemsterhuis
In nummer 2 van Literatuur 7 (1990) is de aankondiging van twee Hemsterhuis-symposia vergezeld gegaan van een portret. Dit stelde echter de
beroemde filoloog Tiberius Hemsterhuis voor, die jarenlang hoogleraar was in Franeker en later in Leiden. De man aan wie het symposion van november in Leiden en van december in Münster was gewijd, is echter diens zoon Frans. Van hem wordt daarom nu alsnog één van diens schaarse portretten hierbij afgebeeld.
M.F. Fresco
| |
Bibliotheek Boekarest
De Universiteitsbibliotheek van Boekarest, die 70.000 studenten te bedienen heeft, verkeerde veertig jaar lang in een isolement achter het IJzeren Gordijn en moest het tien jaar lang zonder budget stellen. Op 22 en 23 december van het vorig jaar werd de bibliotheek moedwillig gedeeltelijk verwoest; de ‘Securitate’ gebruikte napalm, zodat er brand ontstond en een groot deel van de collectie tot as verpulverd werd.
Onder de verloren gegane stukken bevonden zich naast incunabelen ook onvervangbare handschriften, een verzameling oude ‘Elsevier’-uitgaven, alle wetenschappelijke tijdschriften en studies, alsmede naslagmateriaal en de catalogus.
De Universiteit van Amsterdam heeft een hulpcomité opgericht en een hulpactie op gang gebracht, die zich onder andere richt op het bijeenbrengen van gelden voor boeken en voor de noodzakelijke apparatuur. Het gebouw zelf zal met hulp van Unesco gerestaureerd worden.
Boekendonaties zijn helaas momenteel voor de bibliotheek onverwerkbaar. Mocht men daartoe niettemin willen overgaan (inhoudelijk goede boeken in de moderne talen), dan dienen die ten goede te komen aan individuen of studentenorganisaties. Voor het opnieuw te verwerven boekenbezit door de bibliotheek in Boekarest is veel geld nodig. Bijdragen daarvoor kunnen worden overgemaakt op een speciale rekening die de universiteit geopend heeft bij de amro Bank onder nummer 40.30.30.390 (het gironummer van de bank is 2391) onder vermelding van: Universiteit van Amsterdam inzake Bibliotheek Boekarest. Het rekeningnummer voor overmaking vanuit landen buiten Nederland is 40.30.30.404.
Universiteit van Amsterdam
| |
In Indië geweest
In de Borgerszaal van het Letterkundig Museum in Den Haag staan tot 24 maart 1991 drie ‘Nederlands-Indische’ auteurs centraal op de tentoonstelling In Indië geweest.
Maria Dermoût (1888-1962), Beb Vuyk (1905) en Herman J. Friedericy (1900-1962) woonden alle drie in de nadagen van het Nederlands koloniaal bewind in Nederlands-Indië en publiceerden hun verhalen vooral in de jaren veertig en vijftig. De onafhankelijkheid van Indonesië werd tijdens hun leven gerealiseerd. Alleen Beb Vuyk voelde zich direct verbonden met het onafhankelijke Indonesië en koos voor het Indonesische staatsburgerschap, de anderen keken vanuit Nederland, met meer of minder geestelijke afstand toe. Door de verschillende achtergrond en werkwijze van de drie auteurs komt uit hun werk een Indië met vele facetten naar voren. Zowel Maria Dermoût als Beb Vuyk hebben op de Molukken gewoond, zij het onder totaal verschillende omstandigheden. Maria Dermoût woonde als vrouw van een Nederlandse rechter op het hoofdeiland Ambon; Beb Vuyk, zelf Indo-Europees, was getrouwd met een Indo-Europese planter op het veel primitievere Buru. Friedericy is bestuursambtenaar geweest op Celebes, het huidige Sulawesi. Alle drie hebben korter of langer op Java vertoefd.
Leven en werk van de drie schrijvers komen in woord en beeld, zoals in een literaire documentaire gebruikelijk is, aan de orde op de tentoonstelling en in het gelijknamige schrijversprentenboek dat onder redactie van Joop van den Berg, Kester Freriks, Greetje Heemskerk en Murk Salverda verscheen.
Letterkundig Museum
| |
Vers van de Pers
Op de najaarsmanifestatie van de uitgeverswereld ‘Vers voor de Pers’ werden weer enkele voor ons vak opmerkelijke uitgaven aangekondigd. Veel van wat daar werd gepresenteerd is inmiddels verschenen, maar er waren ook enkele titels die op dit moment het licht nog moeten zien.
Na Lust, dood en duivel van
| |
| |
Mario Praz komt Agon nu met weer zo'n ‘classic’ uit ons vakgebied: Erich Auerbachs beroemde boek Mimesis zal in het voorjaar in een vertaling van Wilfred Oranje verschijnen.
Uitgeverij Houtekiet publiceert na de Memoires van Jeanneke Boon in het voorjaar van 1991 een omvangrijke (600 p.) Biografie van Louis Paul Boon, geschreven door Herwig Leus.
Bij uitgeversmaatschappij Querido zal deze maand de briefwisseling tussen Gerrit Achterberg en Ed Hoornik verschijnen. Bastet stelde voor Querido een fotoboek samen over Louis Couperus dat 462 foto's bevat. Het boek zal waarschijnlijk gelijktijdig verschijnen met de verfilming van Couperus' roman Eline Vere door Harry Kümel.
Nog in november verschijnt een verzameling opstellen over de dichter A.C.W. Staring van wie dit jaar wordt herdacht dat hij 150 jaar geleden overleed op de Wildenborch in het Gelderse Vorden. In feite betreft het een gedenkboek naar aanleiding van dit feit. Het boek zal worden uitgegeven door de Walburg Pers. Eep Francken promoveerde onlangs op een drietal studies over Eduard Douwes Dekker. Zijn proefschrift wordt onder de titel De veelzinnige muze van E. Douwes Dekker in een handelseditie uitgegeven door uitgeverij Van Oorschot. Dezelfde uitgever komt in december met een tweede en vermeerderde uitgave van Willem Walravens Brieven aan familie en vrienden.
Bij Nijgh & Van Ditmar zal in februari een nieuwe uitgave van Vestdijks De glanzende kiemcel verschijnen, dit keer met een register. Prometheus kondigt een tweetal studies over middeleeuwse literatuur aan. In januari zal een studie verschijnen van A.Th. Bouwman waarin deze het dierenepos Van den vos Reynaerde vergelijkt met de Oudfranse Roman de Renart. Het boek verschijnt onder de titel Reinaert en Renart. In februari 1991 verschijnt van T. Meder Sprookspreker in Holland, leven en werk van Willem van Hildegaersberch (ca. 1400).
De laatste uitgave die wij hier zullen aankondigen is de reprint van P.J. Harrebomées Spreekwoordenboek der Nederlandse taal die bij Ruitenberg Boek zal verschijnen. Het werk zal verschijnen in drie kloeke, gebonden delen en zal bij voorintekening ƒ 195,- kosten. Na verschijnen (in november 1990) gaan de drie delen ƒ 245,- kosten. Harrebomée verzamelde in zijn standaardwerk uit 1858 ruim 42.000 spreekwoorden en gezegden. Het boek kwam indertijd tot stand met medewerking van onder anderen Jacob van Lennep, Eelco Verwijs, Johannes van Vloten, Matthias de Vries en Nicolaas Beets.
Uiteraard is het bovenstaande slechts een selectie uit het totale aanbod dat op ‘Vers voor de Pers’ te zien was. Het aankondigen van uitgaven in deze rubriek blijft een hachelijke onderneming, want meer dan eens blijken aangekondigde uitgaven veel later te verschijnen dan in het voornemen van de uitgever lag en soms verschijnen ze helemaal nooit.
GvB
| |
Poëziekaarten
De Stichting Plint te Eindhoven geeft al enige tijd een fraaie reeks prentbriefkaarten
Gedicht: Willem Hussem, beeld: Jan Montyn
met poëzie uit. Onlangs verscheen een nieuwe reeks met drie dubbele kaarten met gedichten van Willem Hussem en drie etsen in kleur van Jan Montyn. Vanwege de gekozen teksten zijn deze kaarten heel goed te gebruiken als wenskaarten voor nieuwjaar.
Als vierde nieuwe serie kwam Plint met een mapje met 6 ‘dichtbeelden’ van Mark Insingel, gekozen uit zijn niet zo lang geleden verschenen verzameld werk: In elkanders armen. Naast de gewone uitgaven van deze kaarten verscheen een luxeeditie die men voor de prijs van ƒ 19,90 kan verkrijgen.
Op de mapjes poëziekaarten kan men zich abonneren door minimaal 3 mapjes te bestellen. In dat geval betaalt men ƒ 6,- per mapje. Bij afname van 10 mapjes kaarten betaalt men ƒ 5,- per mapje kaarten. Men kan de kaarten ook verkrijgen bij de erkende boekhandel en men betaalt dan ƒ 7,- per mapje. Men kan de Stichting Plint bereiken op kantoortijden (9.00-16.00 uur) op telefoonnummer 040-454001. Het adres is: postbus 164, 5600 ad Eindhoven.
GvB
| |
Nieuwtjes
□ Per 1 juli 1990 is aan dr. a.w. willemsen eervol ontslag verleend als bibliothecaris van de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. Willemsen
| |
| |
werd echter onmiddellijk benoemd tot adviseur van het Algemeen Bestuurscollege van de kb opdat zijn kennis en eruditie niet voor de kb verloren gaat.
□ Van reve zal bij de Engelse uitgeverij Minerva een vertaling verschijnen van zijn roman Bezorgde ouders.
□ Het opinieweekblad De Groene is in september van dit jaar begonnen met een maandelijkse essaybijlage op het gebied van literatuur, filosofie, kunst en politiek. Bovendien wordt in een aparte rubriek Het Boek van de Maand gekozen door Cyrille Offermans, Anthony Mertens, Henk Pröpper en Marja Brouwers.
□ Bij Uitgeverij Xeno in Groningen kan men met recht zeggen dat de poëzie leeft. Door overmaking van ƒ 25,- ten name van Xeno, Groningen, kan men een t-shirt met gedichten van Marsman of Van Ostaijen bestellen. Ook werk van andere dichters zal bij gebleken succes op deze manier worden aangeboden.
□ Op 23 november 1990 werd w.f. hermans aan de Universiteit van Luik benoemd tot eredoctor in de filosofie en de letteren. Hermans viel deze eer te beurt samen met George Steiner, die op dezelfde dag tot eredoctor benoemd werd. Hermans heeft er zijn bevreemding over uitgesproken dat hij nu juist aan een niet-Nederlandse Universiteit deze benoeming te danken had.
□ Voor de vijfde maal werd door de Rijksuniversiteit Groningen een gastschrijver uitgenodigd. Dit keer zal j.p. guépin gastcolleges verzorgen in de maand november en tevens twee openbare lezingen houden. Guépin treedt daarmee in de voetsporen van Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, H.C. ten Berge en. Willem Wilmink.
□ De Vlaamse uitgeverij houtekiet geeft een reeks kleine bio- en bibliografische boekjes uit in een reeks waarin auteurs uit het eigen fonds worden gepresenteerd. Elk deeltje bevat een autobiografisch portretje en een essay over de schrijver. De deeltjes kosten ƒ 2,50.
□ Waarschijnlijk is op het moment van verschijnen van dit bericht de SDU gestopt met de uitgave van De Boekenkrant. Het blad liep onvoldoende volgens de sdu, ook al zou een abonneebestand van 4000 anders doen vermoeden. De redactie van het blad heeft aangekondigd de uitgave dan ook te willen voortzetten en is op zoek naar of heeft inmiddels een andere uitgever.
□ Uitgeverij de vleermuis bv organiseert opnieuw een verhalenwedstrijd. Men kan voor deelname een reglement bij de uitgeverij opvragen door een geadresseerde en gefrankeerde enveloppe op te sturen voorzien van naam en adres. De sluitingsdatum voor het inzenden van verhalen is 1 april 1991. De winnende verhalen zullen worden opgenomen in een bundel die te koop zal zijn bij de erkende boekhandel in Nederland en België. Het adres van de uitgeverij is: postbus 1155, 6040 kd Roermond.
□ Het tijdschrift Nieuw, Nieuw Vlaams Tijdschrift/Gierik meldt ons dat inzendingen voor de vierde Handpalmverhalenwedstrijd voor 31 december aanstaande dienen te zijn ontvangen. De prijs wordt in het voorjaar van 1991 toegekend. Inlichtingen en een reglement voor de wedstrijd kunnen worden verkregen bij Paradox Pers vzw, Leopoldstraat 55/1, 2000 Antwerpen. Een gefrankeerde enveloppe voor antwoord dient te worden bijgesloten.
□ Dr. H.T.M. van Vliet is met ingang van 1 september 1990 benoemd tot bijzonder hoogleraar in de Editiewetenschap aan de faculteit der Letteren van de Vrije Universiteit te Amsterdam. De heer Van Vliet is sinds 1983 hoofd van het Bureau Basisvoorziening Tekstedities van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hij zal zich aan de vu bezighouden met de studie van het editeren van teksten uit de periode van na de uitvinding van de boekdrukkunst in relatie tot de filologie en de cultuurwetenschappen.
□ Eind september werd bij Van Gendt Book Auctions te Amsterdam een collectie van ruim 25.000 ex-libris geveild. Er waren ontwerpen bij van kunstenaars uit Australië, Oostenrijk, Tsjechoslowakije, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Hongarijë, Italië, Po-
mathilde ade
h. vogeler
| |
| |
len, Spanje, Zwitserland en de Verenigde Staten. Uiteraard ontbrak uit België Frans Masereel niet en onder de Nederlandse ontwerpers waren Marius Bauer, A. Derkinderen, Aart van Dobbenburgh, Charles Eyck, M.C. Escher, Theo van Hoytema, Anton Pieck, R.N. Roland Holst, S.H. de Roos, Jan Toorop en H.N. Werkman goed vertegenwoordigd.
□ Vroom & Dreesmann heeft het goede idee gehad om acht stukken van Jan Kuitenbrouwer uit het Zaterdagbijvoegsel van nrc Handelsblad te bundelen. Ze zijn ter gelegenheid van de boekenweek 1990 - herschreven - verschenen onder de titel Pure luxe; acht gevallen van weeldepijn.
□ De in Literatuur 7 (1990), nummer 5 aangekondigde afscheidsbundel voor dr. S.B.J. Zilverberg, Geschiedenis godsdienst letterkunde, is te bestellen door overmaking van ƒ 49,50 naar postrekening 3234049, ten name van J. den Haan te Amsterdam onder vermelding van ‘Huldebundel Zilverberg’.
□ De Londense uitgeverij Minerva heeft een Miverva-prijs voor de Europese roman van het jaar ingesteld, die dit jaar voor het eerst wordt toegekend. De prijs is bestemd voor boeken die niet in het Engels zijn geschreven of vertaald. Uit 28 Nederlandse inzendingen is de roman De reis naar het kind van Vonne van der meer genomineerd.
□ De prijzen van de Jan Campertstichting voor 1990 zijn uitgereikt: Jan kuijper kreeg de Jan Campertprijs voor zijn dichtbundel Tomben en k. schippers ontving de Jan Greshoff-prijs voor zijn essaybundel Museo Sentimental. De G.H. 's-Gravesande-prijs ging naar k.l. poll voor zijn bijzondere verdiensten op het gebied van de literatuur, met name als oprichter en enige redacteur van het Hollands Maandblad. Voor alle drie de prijzen is een bedrag van ƒ 5.000,- beschikbaar.
□ Op 5 september 1990 ontving drs. Jeroen jansen de Rijklof Michaël van Goens-prijs 1990 van de Commissie voor opdrachten en adviezen op het gebied van de geschiedenis van de Nederlandse letterkunde, een commissie die verbonden is aan de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Deze prijs, bestemd voor een artikel op het gebied van de Nederlandse letterkunde door een student of een recent afgestudeerd neerlandicus, is dit jaar voor het eerst uitgereikt. Jansen kreeg de prijs voor zijn artikel ‘Aulularia-Warenar; adaptatie in contrast’, verschenen in Spektator 18 (1988-1989), p. 124-151.
□ Het Amsterdams Fonds voor de Kunst heeft de literatuurprijzen voor 1990, elk ƒ 10.000,- groot, toegekend: Anneke brassinga kreeg de Herman Gorterprijs voor poëzie voor haar bundel Landgoed; m. februari kreeg de Multatuli-prijs voor haar prozawerk De zonen van het uitzicht; en Angenies brandenburg ontving de Busken Huet-prijs (essay/biografie) voor haar biografie Annie Romein-Verschoor 1895-1978.
+++
□ In 's-Gravenhage overleed op 11 juli 1990 Johanna Victorine Christine hefting (*23 september 1898 te Eenrum), gehuwd geweest met uitgever Bert Bakker en dientengevolge goed ingevoerd in de kring van schrijvers en dichters als Nijhoff, Roland Holst, Achterberg, Bloem en Vestdijk. In 1988 nog zijn de door haar op band ingesproken memoires, geredigeerd door Nienke Begemann, onder de titel Victorine gepubliceerd bij Bert Bakker jr.
□ Op 15 juli 1990 overleed te Madeira Hans p.a. oskamp (*12 december 1936 te Haren), als neerlandicus Brandaan-specialist. Na zijn promotie op The voyage of Máel Dúin (1970), een vroeg-lers reisverhaal, editeerde hij in 1971 De Reis van Sente Brandane in de klp-serie. Zijn laatste functie was die van procescoördinator overdracht Rijksscholen.
□ Tiny carmiggelt-de goey (*13 september 1912), de echtgenote van Simon Carmiggelt, overleed op 2 augustus 1990 te Amsterdam.
□ Op 7 augustus 1990 overleed te Greystones in Ierland Afine Kornelie toonder-dick (Phiny Dick), de in 1912 geboren echtgenote van Marten Toonder. Ze is samen met haar man werkzaam geweest als tekenares, schilderes en schrijfster van kinderboeken en stripverhalen als Pom van de Pomheuvel, Suizebol, Olle Kapoen en Birre Beer.
□ In het Rosa Spier Huis te Laren overleed op 19 augustus 1990 Anna Maria Margaretha rutgers van der loeff-basenau (*Amsterdam 15 maart 1910). Ze werd vooral bekend door haar jeugdboeken, met name De kinderkaravaan (1949), maar ze schreef daarnaast ook een aantal romans, onder meer Mens of wolf? (1951), verhalen- en essaybundels en ze deed veel vertaalwerk. In 1967 kreeg ze de Staatsprijs voor kinderen jeugdliteratuur en in 1977 de Duitse staatsprijs.
□ De zowel Fries- als Nederlandstalige auteur en psychoanalyticus dr. Lieuwe hornstra (*Rotterdam 2 februari 1908) overleed op 25 augustus 1990 te Leiden. Zijn bekendste bundels poëzie en verhalen verschenen in het Fries, onder meer Fersen (1975), Ljippeblommen (1974) en Sniejacht (1976).
□ Op 28 augustus 1990 overleed Willy vandersteen (*1913), de Belgische striptekenaar van onder meer ruim 200 Suske en Wiske-albums, waarvan 160 miljoen exemplaren in twintig talen verspreid werden sinds 1945.
Suggesties voor deze rubriek aan: Instituut voor Neerlandistiek, Spuistraat 134, kamer 456 (afd. DNL), 1012 VB Amsterdam, tel. 020-5254717
|
|