| |
| |
| |
Literatuur nieuws
Koninklijke Bibliotheek koopt unieke Delftse boeken
De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag heeft vijf zestiende-eeuwse boeken gekocht. Deze zijn samen met nog een ander boek door P. Arkensteijn bij de restauratie van zijn zestiende-eeuwse Delftse grachtehuis gevonden tussen de balklaag.
De zes reformatorische werkjes zijn gedrukt in de jaren vijftig en zestig van de zestiende eeuw. Ze behoren alle tot de in die tijd verboden boeken. Het drukken en in bezit hebben van dit soort boeken kon worden gestraft met verbeurdverklaring, verbanning en verplichte bedevaart. De Delftse drukker Harmen Schinckel werd er in 1568 zelfs voor onthoofd. De zestiende-eeuwse eigenaar heeft zijn verboden boeken niet verbrand maar verstopt voor veiliger tijden. Die heeft hij niet meer beleefd en zo zijn de boeken meer dan vierhonderd jaar verborgen gebleven.
De Nederlandstalige boeken uit de tweede helft van de zestiende eeuw, die in de Nederlanden maar bijvoorbeeld ook in Emden en Wesel werden gedrukt, zijn bijna allemaal zeer zeldzaam. Dat blijkt ook bij deze vondst. Van de zes uitgaven was in Nederland alleen maar aanwezig Sleidanus' Waerachtige beschrivinge hoe dattet met de Religie gestaan heeft uit 1558, hiervan zijn exemplaren in de Koninklijke Bibliotheek, de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam en in enkele buitenlandse bibliotheken. Het Delftse exemplaar wordt gehouden door de vinder. Van de vijf andere werkjes zijn er vier uniek, van het vijfde zijn wel exemplaren bekend.
In 1896 is er een soortgelijke vondst gedaan. Bij het afbreken van de dorpstoren in Boskoop kwamen vijf verboden boekjes te voorschijn, die toen door de gemeente Boskoop aan de kb zijn geschonken.
Uit de Delftse vondst heeft de kb de volgende boeken gekocht:
Sebastian Franck. Den Boom des wetens goet en quaet. Zonder plaats, drukker en jaar, 72 bladen. Het bestaan van deze Nederlandse vertaling was bekend uit een zestiende-eeuwse bron.
Sebastian Franck. Hantboeckxken; van Christo den Sone Gods; Getuigenisse der Schrift. Emden,
kb, den haag
Willem Gailliart, circa 1560, 72, 48 en 20 bladen. Exx. Göttingen sub, Londen bl.
Theologia Duytsch, met een voorrede van M. Luther. Zonder plaats, Goris Trauwers, 1564, 84 bladen. Deze uitgave was slechts bekend door een vermelding in een zeventiende-eeuwse bron.
Dirk Philips. Van die rechte Kennisse Jesu Christi. Zonder plaats en drukker, 1564, 16 bladen.
Hendrik van Bommel?. Summa der Godtlijcker Scriftueren. Zonder plaats, Magnus vanden Merberge van Oesterhout, April 1557, 136 bladen. Een nog onbekende drukker drukte een uitgave na van Magnus vanden Merberge, wat ook al een schuilnaam was.
Koninklijke Bibliotheek, afd. Oude Drukken
| |
British Library op CDROM
De British Library General catalogue of printed books to 1975 komt binnenkort beschikbaar op compact discs. Uitgever Chadwyck-Healey te Cambridge heeft kans gezien de immense catalogus van 360 folianten samen te persen op drie cd's waarvan er dit jaar één verschijnt, volgend jaar de tweede en in 1991 de derde. Daarmee wordt het bezit van ongeveer 8,5 miljoen titels van de British Library via diverse ingangen goed toegankelijk. Er kan al dan niet getrunkeerd gezocht worden op auteursnaam en pseudoniem, op het beroep van de auteur, op ieder woord uit de titel, op uitgever, jaar en plaats van publikatie en op onderwerp. Gecombineerde zoekacties met behulp van de Booleaanse operatoren zijn ook mogelijk: alle Amsterdamse drukken verschenen tussen 1610 en 1625, alle uitgevers uit Hoorn, of alle negentiende-eeuwse tijdschriften met ‘vrouw’ of ‘dame’ in de titel.
Het is ook mogelijk te ‘browsen’
| |
| |
in auteursnamen, via signaturen of trefwoorden. De gewenste informatie kan op verschillende manieren geprint worden: op cataloguskaartformaat, in sterk verkorte vorm (auteur, titel en jaar op één regel), in mla-formaat voor direct gebruik in literatuurlijsten of via het eigen tekstverwerkingsprogramma.
De cd-rom-catalogus kan gebruikt worden - als men tenminste over een cd-rom-speler beschikt - op iedere ibm-compatible personal computer met minimaal 512 k geheugenruimte. De prijs, inclusief de benodigde software en handleiding bedraagt £ 8000 (na 1 augustus £ 9000).
PJV
| |
Multi-etnisch podium
De Stichting Multiculturele Activiteiten Utrecht, de smau, die als doel heeft, het bevorderen van de integratie op het gebied van de kunst tussen de allochtone en autochtone bevolking in Nederland organiseert dit jaar van 19 t/m 21 mei wederom het internationale mep-festival (Multi Etnisch Podium), in De Blauwe Zaal van de stadsschouwburg Utrecht, waarop dichters/schrijvers, muzieken dansgroepen van diverse etnische origine gedurende drie dagen voor een literair spektakel zullen zorgen.
De deelnemers die al toegezegd hebben zijn: Hugo Brandt Corstius, Remco Campert, Michael Harper (vs), Peter Berger, Buchi Emecheta (Nigeria), K.L. Poll, Oscar Kembel, Elly de Waard, Wickliffe Smith (Saba), Pamela Koevoets, Eric La Croes (Curacao), Rogi Wieg, Walter Palm, Adriaan Morriën en Norman de Palm, Celeste Raalte, Eugenia Smith, Jan Elburg, Ronald Sion (Suriname), John Doornkamp (Suriname), Stanley Slijngard (Suriname), Igmar Heytze, Youp van 't Hek, Camille Bailey (St. Maarten), Trudy Guda (Curacao) en Grace Nichols (Engeland).
Als entr'acts zullen de volgende groepen optreden: Trio Huasteca (Aruba), Uthingo Dance Company (Engeland), Marlene's Ballet (Suriname), Gruppo Isoco (Curacao), Msaada Lokolé (Zaïre), Trio Bubbling Toorop en Dansgroep Gerda Zaandam.
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Julian S. With, coördinator mep-festival (030-893536).
Julian S. With
| |
Register Spiegel der Letteren
Het Zuidnederlandse vaktijdschrift Spiegel der Letteren is zijn 31e jaargang begonnen. Zonder verhoging van abonnementsgeld zal het tijdschrift vanaf deze jaargang met 32 pagina's worden uitgebreid. Verder zal om het dertigjarig bestaan te vieren een register verschijnen op die eerste dertig jaargangen. De index is samengesteld onder leiding van redactielid prof. dr. Ada Deprez en verschijnt buiten de reeks in een wat steviger Spiegel-kaft in boekvorm.
Het ongeveer 120 bladzijden tellende register wordt de abonnees aangeboden voor bfr 400 of ƒ 20,-; niet-abonnees betalen bfr 800 of ƒ 40,-. Het kan besteld worden bij uitgeverij Peeters, Bondgenotenlaan 153, b-3000 Leuven (giro: 000-0425099-45).
M. van Vaeck
| |
stcn online
Sinds oktober 1988 is, aldus een artikel in Pica-mededelingen 11 (1988), nr. 4, de Short Title Catalogue Netherlands (stcn) online raadpleegbaar. Dat betekent dat bibliografische informatie beschikbaar is betreffende ongeveer 30.000 boeken uit de zestiende en zeventiende eeuw uit het bezit van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, in de toekomst aan te vullen met beschrijvingen van het bezit van de andere Nederlandse bibliotheken. Momenteel wordt gewerkt aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam.
De stcn, gestart in 1982, heeft de bedoeling alle in het Nederlands en alle in Nederland gedrukte boeken te inventariseren uit de periode 1540 (na de postincunabalen) tot 1800. Eerst wordt de periode 1540-1700 bewerkt met naar verwachting ongeveer 100.000 titels; daarna de achttiende eeuw waarin ongeveer 200.000 boeken verschenen zijn. De beschrijvingen zijn beknopt maar betrouwbaar en voorzien van de zogenaamde stcn-fingerprint, een opgave van enkele posities van katernsignaturen waardoor het mogelijk is uit te maken of exemplaren al dan niet tot een zelfde druk behoren. Onlangs publiceerde de stcn voor een ruimer publiek de Handleiding waarin de methode verantwoord wordt, nadat die eerder als ‘voorlopige uitgave’ in enkele herziene versies in kleinere kring gecirculeerd had.
Er kan online gezocht worden op woorden uit de titel, op auteursnaam, plaats van uitgave, uitgever of drukker, op corporatie en overheidspublikaties (het laatste via naam van land, streek of stad) en op typografische kenmerken zoals lettertype of soort illustratie. Combinatie van gegevens is mogelijk.
Het stcn-bureau is gevestigd in de Koninklijke Bibliotheek, postbus 90407, 2509 lk Den Haag, 070-140336. De online-retrieval wordt verzorgd door het Centrum voor Bibliotheekautomatisering pica, postbus 876, 2300 aw Leiden, 071-257257.
PJV
| |
Symposium ‘Gestures and Mentalities’
Op 26 en 27 oktober zal in de Pieterskerk te Utrecht een internatio- | |
| |
naal symposium worden gehouden, gewijd aan de mentaliteitsgeschiedenis van gebaren. Het congres wordt georganiseerd onder auspiciën van het Onderzoeksinstituut voor Geschiedenis en Cultuur te Utrecht en het P.J. Meertens-Instituut te Amsterdam. Doel van het symposium is zich te concentreren op gebaren als een bijzondere sleutel tot de mentaliteit van een bepaalde in tijd en ruimte omschreven groep. De bijdragen blijven beperkt tot Europa maar beslaan daarin een lange periode: van de Oudheid tot de twintigste eeuw. Deelnemers onder anderen: Anton Blok, Jan Bremmer, Peter Burke, Willem Frijhoff, Robert Muchembled, Herman Roodenburg, Keith Thomas en Jean-Claude Schmitt. Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor de eerste, open dag waarop zes lezingen gehouden zullen worden. Gezien de verwachte toestroom wordt men echter dringend verzocht het toegangsbedrag à ƒ 15,- voor 1 augustus over te maken op postgiro 4946777 t.n.v. H. Roodenburg, Amsterdam, onder vermelding van ‘gestures and mentalities’. Nadere informatie zal dan worden toegestuurd.
H. Roodenburg
| |
150 jaar ‘Camera obscura’
Dit jaar is het anderhalve eeuw geleden dat bij de Erven F. Bohn te Haarlem Nicolaas Beets' Camera obscura onder het pseudoniem Hildebrand verscheen. Van de duizenden boektitels die sedert de uitvinding van de boekdrukkunst in de Spaarnestad verschenen, is dit boek waarschijnlijk het meest ‘Haarlems’ en zeker het meest bekend en gelezen. Al of niet geautoriseerd zagen intussen ver over de honderd edities het levenslicht. Ook is het werk veelvuldig vertaald, tot in het Japans, Swahili en Esperanto toe. Niet voor niets is Beets aan het eind van zijn leven ‘de lieveling van heel het volk’ genoemd.
Koningin-moeder Emma schreef in 1909 dat bij het onderwijs in de Nederlandse taal dat zij had ontvangen herhaaldelijk het werk van Beets werd gebruikt ‘om mij den rijkdom en de schoonheid dier taal te doen begrijpen, en mij Nederlandsche toestanden in Hildebrand's jeugd te doen kennen’. Zijn vers ‘Bemoediging’ hing vroeger ingelijst in tienduizenden woonkamers.
Beets is nog lang niet vergeten en wordt alleen al in Haarlem en omgeving geëerd met acht straten en pleinen, nog afgezien van de figuren uit de Camera die onder meer in een beeldengroep en op tunnels zijn vereeuwigd.
De honderdvijftigste verjaardag van dit volksboek is aanleiding voor een verscheidenheid aan publikaties, tentoonstellingen en festiviteiten, ten dele voorbereid door de Stichting Hildebrand met de bedoeling het boek onder de aandacht van alle Haarlemmers en overige Nederlanders te brengen. Van de Camera obscura is onlangs in Lisse een herdruk gepubliceerd in kunstlederen band met goudopdruk en er is een wetenschappelijke editie in voorbereiding. In boekvorm verschijnen voorts de Herinneringen aan het Beetsenhuis, geschreven door de jongste dochter, wijlen mevrouw Ada Went-Beets. Door de schrijver-tekenaar Harry Prenen is in de traditie van Beets en Bomans een gelegenheidsgedicht ‘Camera Obscura 1839-1989’ gemaakt, dat als rijmprent zal uitkomen. Mevrouw Miep Felix Perquin vervaardigde kunstzinnige karakterpoppen van de bekende figuren uit Hildebrands boek. De Haarlemse vereniging van letterlievenden J.J. Cremer beeldt bij speciale gebeurtenissen in een tableau vivant figuren uit als Hildebrand, Pieter Stastok, Gerrit Witse, het diakenhuismannetje Keesje en Suzette Noiret. Door de ncrv-schooltelevisie wordt een videoband van Beets' leven en werk ter beschikking gesteld. Exposities zullen plaats hebben in onder meer de gemeentelijke openbare bibliotheek Heemstede - Beets was ‘herder’ in Heemstede van 1840 tot 1854 - en in het architectuur- en bouwcentrum Haarlem. Op zaterdag 15 april vond in de sociëteit ‘Trou moet Blijcken’ de presentatie plaats van een Hildebrand-Stadswandeling, in aanwezigheid van de jongste kleindochter van Nicolaas Beets. Voorts is in een eenmalige en bibliofiele oplage op verzoek van de Stichting Hildebrand een gelithografeerd affiche ontworpen met een portret van
| |
| |
Beets op gevorderde leeftijd. Deze unieke prent is voor ƒ 7,50 te bestellen bij de volgende adressen: Openbare Bibliotheek, Julianaplein i, Heemstede en Boekhandel H. de Vries, Gedempte Oude Gracht 21, Haarlem. De correspondentieadressen van de Stichting Hildebrand zijn: H. Vijn, Rustenburgerlaan 19, 2012 ak Haarlem (tel. 023-311013) en H. Krol, Julianaplein i, 2101 zc Heemstede (tel. 023-288358).
H. Vijn en H. Krol
| |
Televisie en radio
Twaalf kleine Europese televisiestations die bijeenkwamen in Luik hebben daar in een vergadering getracht tot een bundeling van krachten te komen om de concurrentie van de grote commerciële stations te weerstaan. De bedoeling is dat die bundeling van krachten ertoe kan leiden dat de eigen culturele identiteit gewaarborgd kan blijven. Bij die gelegenheid heeft de nos-televisie geprobeerd coproducenten te vinden voor een tiendelige televisieserie van telkens 55 minuten per aflevering op basis van Hugo Claus' grote roman Het verdriet van België.
Als coproducent is in elk geval de Belg Jan van Raemdonck bereid gevonden. Het ligt in de bedoeling om de serie in 1992 te gaan uitzenden.
Als vervolg op de luisterspelserie Lijmen-Het Been naar de romans van Willem Elsschot, een Nederlands/Vlaamse coproductie van tros, kro, nos en brt, zal nu ook een Multatuli-radioserie worden vervaardigd. Voorts wordt een radioreeks over de geschiedenis van het Nederlands voorbereid die vier afleveringen zal omvatten. Net als bij de Elsschot-uitzendingen zal de Nederlandse Taalunie als medefinancier optreden.
GvB
| |
Silhouet-reeks: Achttiende-eeuwse tekstedities
Bij uitgeverij Ordeman in Rotterdam verschijnt in mei van dit jaar een nieuwe serie tekstedities, onder de naam Silhouet-reeks. Deze reeks, een initiatief van enkele neerlandici afkomstig van de Universiteit van Amsterdam, bevat bijzondere maar tot nu toe onbekende Nederlandse teksten uit de achttiende eeuw.
De serie wil in de eerste plaats een beeld geven van de veelzijdige literaire produktie uit die tijd. Humoristische poëzie, een filosofische roman waarin het gedachtengoed van Spinoza is verwerkt, satiren op de vrijmetselarij (waaronder een toneelstuk over een maçonnieke schertsbegrafenis) en een ‘autobiografie’ van een Hottentot worden onder andere in de Silhouet-reeks heruitgegeven.
De geselecteerde teksten zijn toegankelijk voor een breed publiek. Ze worden voorzien van een inleiding en verklarende aantekeningen. De vormgeving is in handen van de Rotterdamse kunstenaar René Stoute.
Als eerste deel van de Silhouet-reeks verschijnt een bundel parodistische gedichten over de slaap, onder de titel Proeve van slaapdichten. De bundel, geschreven door de Duits-Nederlandse dichter O.C.F. Hoffham (1744-1799), werd voor het eerst gedrukt in 1784. Jacqueline de Man verzorgde inleiding en commentaar bij deze verzameling in light verse.
In het najaar van 1989 komt het tweede deel van de serie uit: de filosofische roman Het leven van Philopater (1691) en het Vervolg van het leven van Philopater (1697), beide van de Amsterdamse ‘bijna-predikant’ Johannes Duijkerius. De roman werd verboden en uiteindelijk verbrand (!) in de raadskamer van het stadhuis in Rotterdam (zie: Literatuur 89/1, p. 22-29). Deze Spinozistische tekst wordt bezorgd door Gerardine Maréchal.
De redactie houdt zich aanbevolen voor suggesties. Inlichtingen bij Jacqueline de Man (tel. 020-125342)
Namens de redactie:
Jacqueline de Man
| |
Zomercursussen in Leuven
Van 17 juli tot 25 augustus 1989 vindt de derde serie van een reeks zomercursussen plaats die wordt georganiseerd door de Universiteit van Pennsylvania (V.St.) en de Katholieke Universiteit van Leuven. Dit jaar heeft men gekozen voor het thema ‘Cultural Literacy in the Media Age’.
De beide universiteiten organiseren deze ‘postgraduate zomercursussen’, zoals ze genoemd worden, voor Amerikaanse en Europese studenten die geïnteresseerd zijn in de humaniora en de sociale wetenschappen. Behalve de cursussen wordt er van 3 tot 5 augustus een symposium ingericht, waarvoor een groot aantal gastsprekers van Europese en Amerikaanse universiteiten is uitgenodigd. Daarnaast zijn er de vaste programma-onderdelen, zoals het onderzoeksseminarie dat zich bezig zal houden met vertaalwetenschap (17 juli - 11 augustus), aangekondigd als programma b: The Cera Chair for translation, communication and cultures.
Studenten worden geacht op minimaal twee cursussen in te tekenen, waarbij ze kunnen kiezen uit het volgende aanbod:
- | Sex and violence in the media. - L. Gross. |
- | Textual strategies in visual communication - W. Hesling. |
- | British cultural history: The moment of ‘Uses of Literacy’ - T. Lovell. |
- | History of Literacy Practices and Theories - C. Marvin. |
- | Film and the interdependence of the arts - J. Peach. |
| |
| |
- | Women, popular culture and everyday life - J. Radway. |
Naast deze cursussen kunnen studenten deelnemen aan zogenaamde ‘workshops’, waarin problemen die in de cursussen zijn behandeld verder kunnen worden uitgediept, begeleid door een van de docenten.
Men kan zich voor deelname aan deze zomercursus opgeven door een sollicitatie met curriculum vitae in te sturen aan: Penn-Leuven Institute, k.u. Leuven, Erasmushuis, Blijde Inkomststraat 21, b-3000 Leuven (tel. (0)16/28.48.47; 28.48.39 of 28.50.40). Informatie kan worden ingewonnen bij prof. dr. J. Lambert, Afd. Algemene Literatuurwetenschap, op het hierboven gegeven adres. Het lesgeld voor de zomercursus bedraagt bfr 20.000.
GvB
| |
Literatuurwetenschappelijke discussies in Leiden: ‘Werk in uitvoering’
Uit onvrede bij de gedachte dat met het afstuderen ook de betrokkenheid bij het vak dreigt verloren te gaan, is op initiatief van een aantal enthousiaste alw'ers een reeks discussiebijeenkomsten georganiseerd.
Zaterdag, 12 december was de eerste bijeenkomst: twee lezingen, gehouden door afgestudeerden over eigen onderzoek, waarna een discussie volgde, ingezet door critici die zich vooraf in het onderwerp hadden verdiept, met de bedoeling de overige deelnemers aan te zetten tot het stellen van vragen. Met een borrel na afloop kan deze eerste bijeenkomst interessant, enthousiast en inspirerend genoemd worden.
In de tot nu toe geplande bijeenkomsten, februari, april, juni, zal dezelfde formule gebruikt worden; twee lezingen met gelegenheid tot discussie. De bijeenkomsten, getiteld Werk in uitvoering, worden steeds op een zaterdag van 12.30-17.00 uur gehouden in het centraal faciliteitengebouw (1175), Cleveringaplaats i van de Rijksuniversiteit te Leiden.
In principe is iedereen met belangstelling voor literatuurwetenschap, een bepaalde kennis op dit gebied wordt voorondersteld, van harte welkom. Voor data, onderwerpen of andere inlichtingen kan men contact opnemen met de heer dr. P.F. Schmitz, tel. 071-272250/2251.
Namens de initiatiefnemers,
Magda Sosef
| |
Kinderboekenweekgeschenk
Met ingang van oktober 1989 zal de boekhandel tijdens de Kinderboekenweek aan kopers van kinderboeken een geschenkboekje aanbieden; dit analoog aan de Boekenweek voor volwassenen. Bij aankoop van ƒ 19,50 ontvangt de klant een kort verhaal van een Nederlandse schrijver van jeugdliteratuur.
De eerste auteur die de opdracht hiertoe heeft aanvaard is Paul Biegel. Hij ontving onder meer de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur in 1979 en de Gouden Griffel voor het beste kinderboek in 1965 en 1972.
De 35e Kinderboekenweek wordt gehouden van 4 tot en met 14 oktober 1989. Het thema is ‘Kijk verder dan je neus lang is. Over uitvindingen en ontdekkingen’. Deze kinderboekenweek wordt mede mogelijk gemaakt door ptt Post. Voor nadere inlichtingen kan men zich wenden tot de Stichting cpnb, Keizersgracht 391, 1016 ej Amsterdam (tel. 020-264971).
| |
Wie en wat
Enige tijd geleden alweer verscheen de negende uitgave van Wie en wat, een publikatie van de Internationale Vereniging voor neerlandistiek, waarin alle namen en adressen van instituten en overheidsinstanties die zich met de neerlandistiek bezighouden zijn opgenomen. De eerste uitgave, een kleine gestencilde brochure, is in deze negende uitgave uitgegroeid tot een omvangrijke gids, waarin nu ook een alfabetisch trefwoordenregister is opgenomen dat geordend is op specialisme. Eerder werden al overzichten van voor de neerlandistiek belangrijke tijdschriften en instellingen en organisaties opgenomen. Een personenregister maakt het boekje handig raadpleegbaar. Wie en wat kreeg een korte inleiding mee van Frida Balk-Smit Duyzentkunst.
Men kan het boekje bestellen door ƒ 6,- over te maken op girorekening 3314917 ten name van de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (ivn) te 's-Gravenhage.
GvB
| |
Nieuwtjes
□ Het Algemeen-Nederlands Verbond heeft de Visser-Neerlandia Toneelprijs 1988 toegekend aan haye van der heyden voor zijn toneelstuk Prambanan. De prijs van ƒ 8.000,- wordt tweejaarlijks uitgereikt.
□ De Russische Arkadi Gaidar-prijs is de Nederlandse kinderboekenschrijfster els de groen toegevallen voor haar boek Het jaar van het goede kind.
□ Dr. freerk jansonius (*7 augustus 1902), Van Deyssel-kenner en -bewonderaar avant Prick, overleed te Assen op 17 januari 1989. Jansonius promoveerde op 20 maart 1942 te Groningen op de dissertatie Over woord en zin in het proza van L. van Deyssel; verder schreef hij een in 1951 voltooide, maar pas in 1954 verschenen monografie Lodewijk van Deyssel.
□ De dichter, prozaschrijver en vertaler maurits mok (*7 november 1907) overleed in zijn woonplaats Bergen op 8 februari 1989. Hij ontving
| |
| |
Suggesties voor deze rubriek aan: Instituut voor Neerlandistiek, Spuistraat 134, kamer 456 (afd. DNL), 1012 VB Amsterdam, tel. 020-5254717
de Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam in 1957 voor Stormen en stilten, de Prijs van de Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945 in 1958, de Henriëtte Roland Holst-prijs voor zijn gehele oeuvre in 1968, maar met name voor Gedenk de mens in 1962 en de Marianne Philips-prijs, eveneens voor zijn gehele oeuvre in 1968.
□ willem wilmink wordt na Dick Hillenius, Doeschka Meijsing en H.C. ten Berge de vierde gastschrijver van de Vereniging voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen. In oktober en november van dit jaar houdt hij een aantal hoorcolleges en lezingen.
□ De driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren van de Nederlandse Taalunie, groot ƒ 30.000,- wordt eind van dit jaar in Brussel uitgereikt aan gerrit kouwenaar.
□ De Libris Woutertje Pieterse-prijs voor jeugdliteratuur, groot ƒ 10.000,-, is toegekend aan de auteur van Lieveling Boterbloem, margriet heymans.
□ De Stichting Ons Erfdeel heeft een brochure uitgegeven over de geschiedenis der Lage Landen in vier talen: Nederlands, Duits, Frans en Engels. Deze brochure over eenheid en verscheidenheid van de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden werd geschreven door J.A. Kossmann-Putto en E.H. Kossmann. Het boekje is verkrijgbaar bij de Stichting Ons Erfdeel te Raamsdonksveer.
□ De Halewijnprijs van de stad Roermond is onlangs toegekend aan de Vlaamse schrijver André Janssens van wie de roman Sleepsporen dit jaar verscheen bij uitgeverij Houtekiet.
□ De literatuurprijs van de stad Stuttgart ging naar Maria Csollänny voor haar volledige vertaalwerk. Ze vertaalde o.m. werk van de Nederlandse auteurs Etty Hillesum, J. Bernlef, Anna Blaman en van Breyten Breytenbach in het Duits. |
|